Tudorel Toader i-a trimis o scrisoare prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, în urma SCANDALULUI iscat după modificarea Legilor JUSTIȚIEI

Publicat: 21 02. 2019, 12:17
sursa: just.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader,a declarat, joi, că i-a trimis o scrisoare prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Scrisoarea a fost trimisă ca urmare a scandalului iscat în urma OUG care modifică legile justiției.

În documentul de trei pagini, Tudorel Toader explică faptul că avizul pentru numirea procurorilor de rang înalt va fi dat de planul CSM, nu de Secţia pentru procurori, modificarea fiind motivată prin faptul că pentru respectivele funcţii vor putea candida şi actuali judecători care au deţinut în trecut funcţia de procuror, arată stiripesurse.ro.

„Măsura prin care este intezisă delegarea în funcţiile de conducere în care numirea este făcută de preşedintele a fost necesară pentru a asigura consolidarea instituţională a structurilor de parchet şi pentru a face ca dispozițiile legale care reglementează mecanismul de numire în aceste funcții de conducere să fie eficiente, evitând interimatele, considerând că lipsa unei gestionări stabile a acestor instituții judiciare generează dificultăți în asigurarea unui management de calitate”, se arată în scrisoare.

S-a modificat legea în sensul luării în considerare la calculul vechimii şi a perioadei în care un magistrat a deţinut funcţia de procurori, atunci când acesta candidează pentru o funcţie la ÎCCJ, mai arată ministrul Justiției.

DE asemenea, eldă asigurări că inspectorul-şef al Inspecţiei Judiciare rămâne singurul titular al acţiunii disciplinare, spre deosebire de precedenta formă a legii, când erau titulari şi ministrul Justiţiei, procurorul general şi preşedintele ÎCCJ.

VEZI AICI TEXTUL INTEGRAL AL SCRISORII

Cele două Ordonanțe de Urgență adoptate marți în ședința de Guvern și anunțate apoi de ministrul Justiției, Tudorel Toader, au fost publicate miercuri seară în Monitorul Oficial. Una dintre ele se referă la înființarea Parchetului European, iar cea de-a doua aduce o serie de modificări la legile justiției. (Detalii AICI)

Comisia Europeană criticăOrdonanța de Urgență dată de Guvernul Dăncilă. Christian Wigant, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, a declarat că oficialii de la Bruxelles vor cere explicații Executivului român. (Detalii AICI)