Tudorel Toader le răspunde nemţilor: Abuzul în serviciu NU este incriminat în mod distinct în Codul Penal din Germania

Publicat: 14 07. 2018, 19:46
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, susţine că abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul Penal din Germania, dar calitatea de funcţionar public sau european apare ca element de agravare în cazul mai multor infracţiuni.

Reacţia oficialului vine după precizările Ambasadei Germaniei, care a anunţat că abuzul în serviciu este reglementat în Germania prin mai multe legi fiscale, din dreptul disciplinar şi din Codul Penal. Potrivit Ambadasei germane, pedepsele ajung de la amenzi modeste până la măsuri disciplinare şi chiar pedepse considerabile cu privare de libertate.

„Abuzul în serviciu nu este incriminat în mod distinct în Codul penal din Germania !
Calitatea de funcționar public sau european apare însa, ca element de agravare, în cazul mai multor infracțiuni, precum: înșelăciune, frauda în domeniul subvențiilor, abuz de încredere, fals intelectual, falsificarea înregistrărilor tehnice, falsificarea de date cu forță probantă, constrângere, vătămarea corporală în exercitarea unei funcții publice, obținerea de declarații prin forță, urmărirea penală a persoanei nevinovate, punerea în executare a unei sancțiuni împotriva unei persoane nevinovate, abuzul de încredere în afacerile externe, încălcarea secretului oficial, încălcarea secretului fiscal, determinarea subordonaților la săvârșirea unei fapte penale, abuzul sexual săvârșit prin abuz de funcție etc”, a scris Tudorel Toader sâmbătă, pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Justiţiei mai spune că „şi în Codul Penal din România sunt incriminate fapte concrete prin care funcţionarul public abuzează de poziţia pe o are, precum: cercetarea abuzivă, purtarea abuzivă, falsul intelectual etc”.