Tudor Chirilă a avut o reacție extrem de dură pe Facebook, după ce Tudorel Toader a modificat din nou, prin Ordonanță de Urgență, Legile Justiției, care oricum erau extrem de controversate. Artistul susține că unii au furat și vor să se asigure că pot fura în continuare fără a suporta consecințe. Iar noi, prin lipsa de reacție, sunt complici la propria jefuire.
”Ziua ca hotii. Somn usor, Romania. Adoptarea acestei ordonante spune mult despre singura lor preocupare. Din pacate faptul ca mall-urile nu se inchid nu este expresia libertartii noastre. Astazi s-a inchis blocul operator de la cel mai important spital de plamani din Bucuresti. Ce legatura are asta cu Ordonanta lui Toader? Are. Pentru ca spitalul asta s-a inchis pentru ca suntem condusi de unii care fura si vor sa o faca in continuare, fara niciun gand pentru dezvoltarea Romaniei. Si cand cei care te conduc doar fura (ca altceva nici nu pot) si vor sa ramana nepedepsiti, tara se prabuseste. Se inchide. Iar noi toti suntem complici la propria noastra jefuire. Ce paradox oribil”, a scris Tudor Chirilă, pe Facebook.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat marți, la finalul ședinței de Guvern, că au fost adoptate două ordonanțe de urgență vizând domeniul justiției. O schimbare importantă anunțată se referă la funcțiile de rang înalt din Ministerul Public (procuror general, procuror șef DNA), posturi pentru care, potrivit legii inițiale, exista mandat fix de trei ani, care putea fi reînvestit. Noutatea din OUG adoptată marți de Guvern este că aceste funcții de rang înalt nu pot fi delegate. Tudorel Toader a mai explicat că pentru aceste funcții de rang înalt pot candida procurorii care îndeplinesc condițiile legii, dar și judecătorii care au fost procurori.
Cealaltă OUG se referă la înființarea Parchetului European. Toader a precizat că aceasta nu se referă la procurorul-șef european și că procedura de selecție va fi făcută de Ministerul Justiției: ”OUG se referă la unele măsuri pentru aplicarea Regulamentului Consiliului pentru punerea în aplicare a unei forme de cooperare consolidată privind Parchetul European. Mi se pare firească instituirea Parchetului european pentru că fenomenul infracțional împotriva intereselor financiare ale UE este un fenomen real. OUG adoptată astăzi nu se referă la procurorul șef european. În această privință există o altă procedură, care este în curs de derulare. România trebuie să desemneze trei candidați pentru funcția de procuror european, până la 31 martie. Acest termen justifică urgența OUG”.