Tudor Chirilă, despre greşelile trecutului: „Așa au apărut penalii de azi, personajele suburbane, inculte, șmecherașii de județ de tip Dragnea, Nicolicea, Iordache, Nicolae”
Artistul Tudor Chirilă, un critic cunoscut al actualei clasei poltice, arată că neaplicării punctului 8 de la Timişoara care interzicea candidatura foştilor activişti comunişti şi ofiţeri de securitate este unul din motivele care a dus la actuala clasa politică reprezentantă de „penali, pesonaje suburbane, inculte sau şmecheraşii de judeţ”.
„În 1989 punctul 8 al proclamației de la Timișoara propunea ca foștii activiști de partid și ofițeri de securitate să nu poată candida la alegeri pentru trei mandate consecutive. Era o formă de a ne apăra viitorul. Din păcate, atunci nu am reușit să ne apărăm viitorul, punctul 8 de la Timișoara nu a trecut, iar foștii comuniști și securiști au preluat puterea. În 30 de ani au reușit să creeze o mafie de partid și de stat cu afaceriști de succes, moguli, interlopi, „jurnaliști” de casă și mai ales „politicieni” care au făcut legi pentru o minoritate de interese pur mercantile. S-a instaurat legalizarea jafului din banii publici. Așa au apărut penalii de azi, personajele suburbane, inculte, șmecherașii de județ de tip Dragnea, Nicolicea, Iordache, Nicolae și lista continuă și tot continuă. Astăzi ne luptăm din greu să corectăm greșelile trecutului”, scrie Tudor Chirilă pe Facebook.
Acesta mai subliniază că cea mai greşeală când vine vorba de politică este legată de lehamitate şi neimplicarea societăţii civile care le dă ocazia politicienii să conducă după bunul plac.
„Iar cea mai mare greșeală este că am ales lehamitea și neimplicarea și am crezut că dacă închidem ochii și ne astupăm urechile o să reușim de capul nostru. N-am înțelesc că banii pe care îi fură ei sunt exact banii de spitale, autostrăzi și școli. N-am înțeles că pentru ei este ideal să ne tâmpim și să coborâm standardele morale în mocirlă. Și pentru că n-am înțeles toate lucrurile astea suntem astăzi în situația disperată din care nu mai știm cum să ieșim. Iar ei nici nu se mai obosesc să ascundă singurele lor intenții reale denumite cinic „program de guvernare”: să fure liniștiți și să subordoneze orice instituții le mai stau în cale. Zilele astea încearcă din nou să scape de de pușcărie prin ordonanțe de urgență (grațierea și amnistia sunt cele mai rapide și nedemocratice soluții). În condițiile astea singura armă care ne rămâne este SOLIDARITATEA.”, continuă cântăreţul.
Acesta încheie într-o notă optimistă în care susţine că greşelile trecutului pot fi reparate, iar oamenii nu sunt doar simple numere, ci pot face diferenţa.
„Campania Fără penali în funcții publice a strâns peste 300000 de semnături. Reale, nu ale morților sau falsificate la kilogram. Reale. Îndrăznesc să cred și să sper că sunt mult mai mulți oameni care vor semna această inițiativă de modificare a Constituției. Îndrăznesc să sper. Când s-a propus punctul 8 de la Timișoara aveam 15 ani și vocea în schimbare. Acum însă am o voce care nu mai tremură și poate fi auzită. La fel, fiecare dintre voi. Eu am semnat această inițiativă. Știu că și mulți dintre voi ați semnat. Dar hai să dăm mai departe și să-i convingem și pe cei apropiați care nu au semnat fie pentru că nu știu, fie că nu au înțeles importanța și semnificația acestui demers.
Hai să încercăm să reparăm greșelile trecutului. Stă în puterea noastră și într-o simplă mișcare a încheieturii care să miște un pix strâns între degetele unui individ care poate face diferența. Pentru că ei asta vor să credem: că nu putem face diferența. Că suntem numere. Că nu avem nicio putere. Că e mai bine să plecăm, la fel ca alte milioane de români. Că trebuie să-i lăsăm să fure liniștiți. Nu!”, încheie Tudor Chirilă.