Scaunul lui Klaus Iohannis din fruntea Partidului Naţional Liberal se clatină. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins modificările aduse statutului PNL la congresul din iunie. Decizia vizează derogarea primită de Iohannis pentru a putea candida la şefia PNL. Conform statutului, primarul din Sibiu avea nevoie de o vechime minimă în PNL de 2 ani, în condiţiile în care s-a înscris în PNL în februarie 2013.
În cadrul Congresului din 28-29 iunie, PNL a votat o derogare prin intermediul căreia Klaus Iohannis a primit dreptul de a candida la şefia partidului. O derogare fără de care primarul Sibiului ar fi avut nevoie de o vechime în partid de minimum 2 ani pentru a putea ajunge preşedinte PNL.
Magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins însă solicitarea de înregistrare a modificărilor aduse statutului. Ceea ce înseamnă că alegerea noii conduceri a PNL este deocamdată ilegală. Decizia instanţei nu este însă definitivă.
Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, purtătorul de cuvânt al PNL, Alina Gorghiu, a infirmat informațiile din presă, precizând că nu există nicio problemă cu privire la legitimitatea conducerii PNL.
„Nu aveti informația corectă. Tot ce este legat de conducerea PNL, instanța a dispus să fie înregistrat în registrul partidelor politice. Există în schimb o problemă, surmontabilă care va fi rezolvată, anume că în urma unei cereri de intervenție formulate de Dănuț Bădău, s-a respins cererea PNL cu privire la anumite modificări aduse statutului. Nu pot să vă spun ce nu a admis instanța, vor fi detaliate de completul de judecată atunci când va formula motivarea deciziei”, a afirmat Alina Gorghiu.
Aceasta a precizat că decizia Tribunalului București va fi atacată cu apel în 5 zile.
„Nu există niciun fel de problemă cu privire la legitimitatea conducerii PNL și cu privire la activitatea sa”, a concluzionat purtătorul de cuvânt.
Decizia judecătorilor vine după ce primarul PNL din localitatea dâmboviţeană Pucioasa, Dănuţ Bădău, a cerut în instanţă anularea Congresului PNL pe motiv că a încălcat atât statutul PNL, cât şi legea partidelor politice. Potrivit unor informaţii, Bădău ar fi omul lui Călin Popescu Tăriceanu, controlat prin intermediul senatorului PLR, Ion Pârgaru. Edilul n-ar trece însă doar din raţiuni tactice încă la PLR și aștepta să fie exclus din formaţiunea liberală pentru a nu pleca ca un trădător și pentru a avea argumente să conteste actuala conducere a PNL.