Trei persoane acuzate de Parchetul European că ar fi folosit documente false pentru a obține milioane de euro pentru sisteme de irigații

Publicat: 23 10. 2024, 12:33
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Săptămâna trecută, Parchetul European (EPPO) din București (România) a pus sub acuzare trei persoane pentru fraudă, în urma unei anchete privind proiectele de modernizare a sistemelor de irigații, susținute de UE.

Suspecții, care sunt acuzați că au primit în mod nejustificat un avans de 1,2 milioane de euro, au fost informați cu privire la acuzații și cu privire la drepturile și obligațiile lor.

În discuție sunt trei organizații, care au obținut sprijin de la Agenția Română pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pentru patru proiecte de modernizare a sistemelor de irigații existente în municipiile Bucșani, Galicea și Olanu, județul Vâlcea. Valoarea totală a granturilor pentru cele patru proiecte a fost de aproximativ 4 milioane de euro (18 575 634,53 RON), în fonduri nerambursabile. Pentru fiecare dintre cele patru proiecte a fost efectuată o plată în avans de 300 000 EUR (1 399 050,50 RON).

Ancheta arătat că pentru cele patru proiecte au fost folosite documente false sau inexacte, atât în ​​momentul în care au fost depuse pentru obținerea finanțării, cât și pe perioada executării acestora. Mai mult, pe baza probelor, beneficiarii fondurilor au folosit cea mai mare parte a avansului în beneficiul lor, și nu în scopul pentru care fuseseră acordate.

Ancheta este în desfășurare, pentru a se stabili amploarea activităților infracționale suspectate.

Parchetul European (EPPO) este parchetul independent al Uniunii Europene. Este responsabil de investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.