Trei morți în urma furtunii care afectează Marea Britanie, Franța și Olanda

Publicat: 28 10. 2013, 17:41
O furtună violentă s-a abătut duminică asupra Marii Britanii, dar și a mai multor zone din nord-vestul Franței precum și a Olandei. Furtuna, numită St. Jude,  însoţită de rafale puternice de vânt, a...

O furtună violentă s-a abătut duminică asupra Marii Britanii, dar și a mai multor zone din nord-vestul Franței precum și a Olandei.

Furtuna, numită St. Jude,  însoţită de rafale puternice de vânt, a smuls copacii din rădăcini, a avariat clădiri și a provocat perturbări ale transporturilor și pene de curent în peste 270 de mii de locuinţe. În sudul Angliei şi Ţara Galilor, regiunile cele mai puternic afectate, rafale de vânt cu viteze cuprinse între 100 şi 130 de kilometri pe oră au fost însoţite de ploi abundente.

Potrivit The Guardian, trei persoane au murit până în prezent, două fiind din Marea Britanie, iar una din Olanda.

Mai multe persoane rănite au fost semnalate, inclusiv una în stare gravă, de asemenea în Amsterdam, a anunţat agenţia de presă olandeză ANP.

Un băiat în vârstă de 14 ani a fost dat dispărut după ce a fost luat de valuri în timp ce se afla pe o plajă din Sussex.

Zeci de mii de navetiști au fost sfătuiți să rămână acasă dacă nu este absolut necesar să se deplaseze.

Mai multe companii de transport feroviar din Londra şi-au suspendat activitatea iar cursele de feribot pe Canalul Mânecii au fost anulate. Numărul curselor de pe aeroportul Heathrow a fost diminuat.

Furtuna a fost numită St. Jude, patronul cauzelor pierdute, care este sărbătorit astăzi.  Potrivit autorităţilor, valoarea pagubelor este uriaşă şi va fi evaluată în următoarele zile.

În Franța, douăsprezece departamente din nord-vest se află sub alertă cod portocaliu până mâine dimineaţa. În zonele de coastă sunt prevăzute rafale de vânt de până la 120-130 de kilometri pe oră.

Alerta meteo a stârnit temeri legate de o repetare a „Marii Furtuni” din luna octombrie a anului 1987, când 22 de  oameni au murit de-a lungul coastelor franceze şi britanice.