Transelectrica, probleme cu rezervele de energie: Ministerul Economiei vrea să sisteze exporturile până în martie

Transelectrica, probleme cu rezervele de energie: Ministerul Economiei vrea să sisteze exporturile până în martie
Foto: mediafax.ro

Operatorul național de energie Transelectrica a anunțat că din cauza deficitului de energie electrică din Sistemul Energetic Național, în anumite ore nu există destule resurse pentru acoperirea necesarului de consum și de export.

Deficitul de energie este cauzat de seceta prelungită, temperaturile foarte scazute, scăderea cotelor în lacurile de acumulare, reducerea stocurilor de carbune, păcură și gaze naturale.

De asemenea, compania informează că nu există rezervele necesare unei funcționări sigure a Sistemului Național Energetic și drept urmare va fi necesară reducerea exporturilor.

„În aceste condiții, CNTEE Transelectrica SA este nevoită să aplice reducerea graficelor de export conform procedurii operaționale, definirea situațiilor de urgență pentru care CN Transelectrica SA poate restricționa dreptul participantilor de a utiliza capacitatea de interconexiune câștigatî în cazul licitatiilor și modificarea operativă a graficelor de schimb notificate”, se arată în comunicatul Transelectrica citat de HotNews.

Ca urmare a acestei situaţii, Ministerul Economiei a elaborat un proiect de hotărâre privind limitarea sau sistarea exporturilor de energie în perioada 16 februarie-15 martie. Proiectul mai prevede limitarea consumului de energie la nivel naţional.

Vezi AICI Hotărârea privind măsurile de siguranţă pe piaţa de energie electrică

„Situaţia actuală din Sistemul Energetic Naţional (SEN) se caracterizează printr-un deficit substanţial de energie electrică cauzat de:

a) reducerea nivelului de apă din râurile şi lacurile interioare la valori sub 50% faţă de debitele normale ale Dunării, cu consecinţa activării clauzei de forţă majoră de către S.C. Hidroelectrica S.A.;
b) creşterea consumului de gaze naturale în vederea asigurării încălzirii populaţiei în condiţii de temperaturi foarte scăzute;
c) creşterea continuă a preţurilor internaţionale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan provenit din import,
d) dificultatea asigurării livrărilor de cărbune (atât huilă cât şi lignit) în condiţii de ger şi viscol.
e) dificultatea asigurării resurselor de gaze naturale şi a utilizării păcurii în centrale în condiţii de ger şi viscol.”, se arată în nota de fundamentare a actului normativ.

Vezi AICI nota de fundamentare a actului normativ

Într-o declaraţie de presă susţinută luni, preşedintele Traian Băsescu a dat asigurări că „nu există niciun fel de pericol ca populaţia să rămână fără energie electrică”.

Vezi AICI declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu

Urmăriți B1TV.ro și pe
`