Traian Băsescu: Singur statul nu poate fi corupt, are un partener. Statul nu poate fi singur neperformant

Publicat: 14 12. 2011, 11:27
Foto: B1 TV

Președintele Traian Băsescu a participat miercuri la Raportul pentru competitivitatea României, eveniment organizat de Camera de Comerț Americană din România. Evenimentul a avut loc la Hotel Marriott, din București.

În discursul său, șeful statului a prezentat care sunt elementele care împiedică România să fie o țară mai competitivă, că statul nu poate fi competitiv sau corupt fără partner, și nu vom putea avea o administrație competitivă până când nu se instaurează criterii de carieră.

“Legat de competititvitate nu este neapărat nevoie să ai un studiu, e suficient să privești cu ochiul libier la societatea românească și să înțelegi care sunt zonele care slăbesc competitivitatea României. Tot acest pachet de zone în care România este mai puțin competititvă în UE este problema fundamentală care împiedică evoluția pozitivă a țării. Ar putea fi corectă și această abordare, dacă lucrurile nu ar fi în mișcare. Aș spune ca o primă apreciere că perspectiva noastră, resursa noastră extra este în cele 49 de zone în care nu suntem compettitivi. Dacă am privi la progresul din ultimii 10 ani, ne-am da seama că România se micșă, are resurse să devină tot mai comeptitivă”, a declarat Traian Băsescu.

Totodată, Traian Băsescu a declarat că cel mai mare merit pe care acest studiu îl are este că “ne-a dat o bază de plecare pe tema fundamentală a lumii de azi: competitivitatea și cum o obținem. Avem un set de elemente de la care să ne măsurăm înainte”.

Elementele care împiedică România să fie competitivă:

Cadrul legislativ: Nu putem spune că avem cel mai fericit cadru legislativ. Aș spune că cea mai mare problemă este implementarea cadrului legislativ existând, corecta implementare a legilor.

Legile stufoase și uneori contradictorii: Încă avem legi mult prea complicate. De exemplu autorizațile de construire, este extrem de dificilă.

Administrația publică: Pentru a crește competența ne trebuie mult mai multă transparență. O adminstrație publică care nu comunică este din capul locului netrasnparentă. Nevoia de transparență trebuie înțeleasă și de ministere și de autorizația locală. Am putea crește competitivitate dacă ar funcția corect criteriile de carieră. Un funcţionar nu poate fi corupt dacă nu există cineva care să dea mită, la fel cum un minister nu poate plăti cu 50% mai mult pentru un contract dacă nu există un consultant care să facă o expertiză în acest sens.Să ieşim din ipocrizie. Dacă există corupţie, singur statul nu poate fi corupt, are un partener. Statul nu poate fi singur neperformant. Are un partener şi acesta este economia privată

Infrastructură: Am văzut cifrele foarte prosate. Personal cred că nu sunt așezate date comparabile.

Resursele umane: Aprecierile foarte bune date resursei umane sunt date de inventivitate, dar pregătirea profesională este o zonă extrem de scăzută. Exact prin asta am încercat noi să răspundem prin noua lege a educației.

Politicele monetare și fiscale: 2011 nu ne poate crea condiții să spunem că am făcut ce am vrut să fie bine. Sper ca după ieșirea din criză paramentrii legați de competitivitatea economie din România să fie mai buni.

Recomandările din Raportul de Competitivitate au la bază analiza a peste 70 de indicatori economici din 5 segmente principale de activitate. Evenimentul reunește membri ai AmCham România, reprezentanți ai comunității de afaceri, dar și reprezentanți ai autorităților și ai Ambasadorilor stateleor europene.