Traian Băsescu: Restructurarea datoriilor Greciei nu a fost o soluție morală, dar a depășit un moment riscant

Traian Băsescu: Restructurarea datoriilor Greciei nu a fost o soluție morală, dar a depășit un moment riscant
Foto: presidency.ro

Șeful statului, Traian Băsescu, a declarat joi seară în cadrul unei emisiuni difuzată pe TVR că România ar fi fost în dificultate dacă fluxurile de capital oferite de băncile mamă spre a fi utilizate la băncile lor din România s-ar fi micșorat, susținând totodată că restructurarea datoriilor Greciei nu a fost o soluție morală, dar a depășit un moment extrem de riscant.

„M-am temut de reducerea fluxurilor de capital către România pentru că principalii creditori ai statutului grec sunt băncile grecești și cele franțuzești care au expuneri și la noi în țară (…) Prin restructurarea datoriilor Greciei s-a depășit un moment extrem de riscant. Prin restructurarea datoriilor, Grecia are șanșa să își continue programele macroeconomice de restabilire a echilibrului”, a mai precizat Traian Băsescu.

În opinia președintelui, soluția depășirii acesui impas a fost găsit și datorită băncilor.

Alte declarații importante făcute de președintele Traian Băsescu:

– Nu se mai poate merge înainte cu creşterea datoriilor statului. Nici România nu poate merge pe ideea că avem doar 31% nivelul datoriei publice deci pot să mă împrumut până la limita de 60%. Nu este aşa deoarece dobânzile la împrumuturi evoluează foarte mult.

– Am stabilit o abordare prudentă a bugetului. Am stabilit cu guvernul un deeficit bugetar de 1,9%.

– Pe medie, avem una dintre cele mai scăzute fiscalităţi din UE. La noi contribuţiile de sănătate sunt infinit mai mici decât în vechea Europă, impozitul pe venit, impozitele pe locuinţe sunt mai mici.

– Reducerile de personal vor continua în primul rând în administraţie. Legislaţia existentă face ca în fiecare lună numărul de salariaţi la stat să se reducă cu aproximativ 5.000. Din ianuarie până acum nu a existat lun cu reducere de personal mai mică de 5.000 de persoane fără concedieri.

– Este o falsă impresie că împrumutând mai mult poţi cheltui mai mult, pentru că dobânda te ajunge din urmă. Dacă am ţine-o înainte pentru că avem voie să facem deficit 3%, în 2015 am ajunge să împrumutăm cât valoarea unui buget de stat. Anul acesta împrumuturile pentru acoperirea deficitelor şi plata datoriilor pe care le aveam ajung la 13,2 miliarde de euro. Din acest cerc vicios se poate ieşi doare prin excedente la buget, altfel creditele se rostogolesc. Peste un număr de ani am putea ajunge unde e Grecia. Începând cu 2009 datoria creşte accelerat, pentru că în 2008 s-au cheltuit ultimii bani din privatizări.

– Dacă ne-am lua bonul fiscal de la taximetrist, de la coafor de la orice magazin, colectarea taxelor la buget nu ar fi aşa mică. ANAF-ul nu poate pune un inspector fiscal în spatele fiecărui cetăţean sau la fiecare magazin.

– Băncile vor încerca să-şi recupereze o parte din pierdere, de aceea una dintre măsuri este capitalizarea băncilor. Nu sunt semnale că s-ar fi produs o retragere masivă de capital.Știre în curs de actualizare.

– Am stabilit ca anul viitor să nu mai fie reduceri de pensii sau de salarii. Oamenii nu mai suportă.

– Trebuie să ieşim din demagogie cu toţii. Vremea crizei nu mai este nici a minciunii, nici a demagogiei. Sunt unii care cred că răspunderea crizei aparţine celor 16-17 din guvern şi preşedintelui ţării în timp ce ceilalţi pot să meargă să vorbească la televizor.
 

Știre în curs de actualizare.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`