Traian Băsescu propune ca CSM să numească şefii DNA şi Parchetului General, iar Ministerul Justiției și Președinția să respecte recomandările

Publicat: 25 01. 2013, 15:30

Preşedintele Traian Băsescu propune ca CSM să nominalizeze şefii DNA şi Parchetului General şi să-i recomande ministrlui Justiţiei, ca o soluţie de deblocare a impasului privind numirile la cele două instituţii, scrie Hotnews.

În urma întâlnirii de marţi seară cu premierul Victor Ponta şi preşedinţii Camerelor, şeful statului a propus crearea unei comisii formate din câte doi reprezentanţi ai CSM, Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Prezidenţiale, pentru a cele două nominalizări, însă formula a fost respinsă.

În urma discuţiilor purtate cu ziariştii de la bordul avionului care îl transporta în Chile, la Summitul UE - America Latină, Băsescu a propus o nouă formulă ce presupune ca Ministerul Justiţiei şi Preşedinţia să se angajeze că vor respecta recomandările făcute de CSM.

„Având în vedere că CSM îi supraveghează în activitate, o soluție ar fi să avem încredere în CSM și noi să ne angajăm că respectăm recomandările”, a declarat Traian Băsescu.

Șeful statului a adăugat că o dacă această soluție va fi acceptată, să fie extinsă și pentru celelalte funcții de adjuncți și șefi de secții.

„Responsabilitatea CSM este destul de mare, dar măcar are garanția neutralității. Cred că este o soluție de deblocare”, menționează președintele.

Traian Băsescu a respins propunerile făcute de ministrul Justiției Mona Pivniceru pentru șefia DNA și a Parchetului General.

Cele două propuneri făcute de Mona Pivniceru în urmă cu aproximativ 2 luni au fost Tiberiu Nițu, pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) și Ioan Irimie, pentru funcția procuror-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Motivaţia principală care a stat la baza deciziei preşedintelui Traian Băsescu este lipsa de transparenţă a procesului de selecţie organizat de Ministerul Justiţiei.