Traian Băsescu: Poziția Mișcării Populare față de bugetul pe 2016 este fermă – România să-și respecte angajamentele anterioare

Publicat: 24 11. 2015, 21:24

Liderul Mișcării Populare, Traian Băsescu, a declarat marți că formațiunea pe care o conduce susține o construcție bugetară pentru 2016 care să respecte angajamentele asumate de Guvernul Ponta în relația cu Comisia Europeană, informează Agerpres.

„Guvernul Cioloș trebuie să pregătească proiectul de buget de stat care să fie înaintat în timp util Parlamentului în așa fel încât sărbătorile de iarnă, vacanța de iarnă a Parlamentului să ne găsească cu un buget adoptat. Aici, poziția Mișcării Populare este fermă: România să-și respecte angajamentele anterioare. Angajamente care sunt de natură a ne duce la atingerea obiectivului de a intra în zona euro la 1 ianuarie 2019”, a explicat Traian Băsescu.

Potrivit „documentelor înaintate de Guvernul Ponta și negociate de Guvernul Ponta cu Comisia Europeană, nu cu FMI și BM, deficitul pentru 2016 este planificat a fi 1,2% din PIB, plus 0,25% în cazul în care România va avea nevoie de mai multe fonduri pentru a constitui componenta autohtonă la finanțările care vin de la UE. Altfel spus, maxim poate fi 1,45% deficit din PIB „, a mai spus fostul președinte.

„Europa cu două categorii de state, state din categoria I, state din categoria a II-a, iar statele din categoria I vor fi, în opinia mea, statele din zona euro. Tot mai frecvent, la Bruxelles, se întâlnesc statele din eurozonă și iau decizii. Numai că nimeni din afara zonei euro nu este întrebat care sunt efectele acestor decizii pentru statele nemembre ale zonei euro și nici măcar nu avem cum să ne apărăm de aceste decizii. Ei își iau deciziile în numele monedei euro (…). De aceea, eu consider că, deja, se prefigurează Europa cu două categorii de state, iar România are obligația să nu amâne intrarea în zona euro”, a spus el.