Traian Băsescu: Moral era dacă Iohannis cerea să fie judecat dosarul de incompatibilitate înainte de a-și depune candidatura (VIDEO)

Publicat: 26 10. 2014, 17:13
Foto: B1 TV

Președintele Traian Băsescu a declarat duminică, după o întâlnire avută cu liderii PMP la un restaurant din centrul Capitalei că în cadrul întâlnirii au discutat, între altele, despre despre situația dificilă din punct de vedere a legalității lui Klaus Iohannis, care ar un dosar de incompatibilitate ce urmează să fie judecat de Instanța Supremă pe 27 octombrie.

Șeful statului a declarat că cea mai corectă variantă ar fi fost judecarea dosarului prezidențiabilului ACL înainte de depunerea cadidaturilor la Presedinție. 

”Am discutat despre situația dificilă din punct de vedere a lui Iohannis, situația legală dificilă, pentru că e o realitate incompatibilitatea, problema este cum decide justiția să judece. Dosarul domnului Iohannis legat de incompatibilitate se află la Înalta Curte din 2013. Dacă privim la situația reală care s-a creat, erau trei alternative. Prima, să se judece înainte de depunerea candidaturii, care ar fi fost cea mai corectă. A doua, să se judece înainte de a se băga voturile în urnă. Atunci putem spune că justiția va avea o decizie majoră cu privire la alegeri, ceea ce e nedemocratic. Poporul trebuie să stabilească alesul, nu justiția. Nu am avut situația ideală, judecarea înainte de depunerea candidaturii, sunt procedurile Curții pe care nu le pot judeca eu. Moral era dacă Iohannis cerea, știind că are dosarul din 2013, să fie judecat dosarul înainte de a-și depune candidatura. Contenciosul administrativ nu se suspendă odată obținerea mandatului de președinte. Iohannis trebuie sa abandoneze mandatul imediat, dacă devine președinte și instanța îl declară incompatibil”, a spus Traian Băsescu.

De asmenea, președintele a declarat că nici Victor Ponta, nici Klaus Iohannis nu sunt potriviți pentru a ocupa prima funcție în stat.

”Nici Ponta, nici Iohannis nu sunt oameni care să garanteze progresul României dacă devin președinți. Sunt amândoi egal imorali și egal nepotriviți pentru a conduce România.”, a mai precizat Traian Băsescu.

Șeful statului a vorbit și despre activitatea lui Victor Ponta în cadrul SIE.

”Eu nu am vorbit propagandistic, Ponta a fost ofițer SIE în perioada 1997-2001 în care a servit ca procuror SIE protejând oamemii asupra cărora SIE avea interese să fie protejați în Parchet a făcut-o în mod neconstituțional ilegal. Un procuror nu putea fi și ofiter al SIE. Ce se poate face e dacă Ponta modifică hotărârea prin care în înțelegere cu Meleșcanu a dat-o în 2013 prin care a trecut abuziv și rezerviștii în categoria celor care nu pot fi deconspirați”, a spus președintele.

Traian Băsescu, citici la adresa lui Klaus Iohannis și Victor Ponta