Traian Băsescu, la ședința de Guvern: Trebuie să depolitizăm dezbaterea pe tema acordului de uniune fiscală

Publicat: 14 12. 2011, 17:40

În cadrul ședinței cu membrii Guvernului și cu premierul Emil Boc, de la Palatul Victoria, Traian Băsescu a ținut să vorbească doar de acordul de uniune fiscală despre care s-a discutat la Bruxelles. B1 TV a prezentat integral discursul șefului statului.

Președintele a început prin a susține că partidele care sunt implicate în angajarea acordului amintit trebuie să aibe o abordare nepolitică.

”Primul obiectiv este depolitizarea dezbaterii pe această temă. Dacă opoziția și puterea vor politiza dezbaterea pe tema acordului de uniune fiscală riscăm decredibilizarea noastră” a avertizat Băsescu.

Piața a demonstrat că statele nu pot să rămână în criterii atunci când interesele elctorale sunt mai mari și au generat  deficite, îndatorare pentru a satisface coemndamentele politice ți nu cele de eficiență economică” a explicat Băsescu motivul pentru care este necesară depolitizarea.

Președintele a precizat că pachetul de guvernanță economică va fi inclus în noul acord, precum și prevederile din pachetul ”Six pack” și cele din pachetul ”Euro Plus.”

În privința modului de ratificare al pactului, Traian Băsescu a menționat că ”singura formulă care corespunde exigențelor Consiliului este revizuirea Constituției.

Președintele recomandă ca adoptarea noului acord să se facă după o analiză atentă și nu rapid. În acest sens, el consideră că termene precum aprilie sau mai sunt mult prea aproape.

Rămânerea în afara acestui acord înseamnă crearea Europei cu două viteze (…) Interesul nostru este să fim parte a acestui acord. Vă pot spune că acest acord accelerează procesul de integrare a României în zona euro” a continuat șeful statului.

Traian Băsescu a reluat problema contribuției României la acordul interguvernametal, respectiv la banii pe care statele non-euro trebuie să le plătească FMI-ului (în total 50 de miliarde de euro).

În momentul de față nu se pune problema ca România să contribuie la cele 50 de miliarde, dar vreau să știți că România nu este lipsită de capacitatea de a contribui, în diverse moduri.

În acest sens, președintele a amintit un stand-by de 2 miliarde de euro care ar reveni țării din rezerva Băncii Naționale sau un plasament temporar de 2 miliarde la FMI.

Niciodată, în ultimi trei ani, nu s-a prus problema ca o țară care este în asistență cu Fondul să contribuie la capitalizarea Fondului” a dat asigurări Traian Băsescu.

Declarațiile președintelui la ședința de Guvern

http://static.mediadirect.ro/player-preload/swf/preloader/preloader.swf

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_13630').select();" id="embed_text_13630" />