Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, luni, în cadrul unei intervenții telefonice la postul B1Tv, că justiția ar trebui să se obișnuiască cu faptul că este subiect de dezbatere.
Intervenția lui Traian Băsescu a venit după ce fostul purtător de cuvânt al Guvernului Mirel Palada a declarat că fostul șef al statului a declarat, în trecut, că anumite persoane trebuie să meargă la pușcărie.
„Pentru că suntem în studioul unei televiziuni foarte vechi și pentru că aud acolo unul din invitații dvs spunând de vremuri când eu spuneam cine trebuie să meargă la pușcărie, vă rog, cereți o singură declarație când eu am nominalizat un om care trebuie să meargă la pușcărie”, a declarat Băsescu.
Pe de cealaltă parte, Palada a afirmat că declarațiile fostului președinte referitoare la senatoarea PSD Gabriela Firea reprezintă un exemplu în acest sens.
„Domnul Palada, haideți că ne știm demult, de când veneați cu sondajele lui Voiculescu la mine falsificate (..) Aș putea să vorbesc sau?
Am rugămintea, pe urmă domnul Palada să spună ce vrea. Foarte mulți încearcă să atribuie ce se întâmplă din noiembrie încoace, în mod deosebit la DNA, că acolo s-a dat spectacolul major, e urmare a mandatelor mele. E o minciună. Vă reamintesc că Năstase a fost anchetat în libertate, că stăpânul domnului Palada a fost anchetat în libertate, domnul Voiculescu, fostul ministru al Agriculturii, Remeș, deci nu a fost moda arestărilor,. Acum a apărut o modă a arestărilor către sfârșitul mandatului meu.
Când am văzut aceste arestări filmate în timpul meu, am spus că nu e în regulă, era 2013. Că mi-am luat-o de la toți băsiștii că sunt împotriva justiției. Nu sunt, dar acest spectacol e nepermis care degradează un om înainte de a fi condamnat”, a continuat Băsescu.
Totodată, fostul șef al statului a fost întrebat despre punctul de vedere al Inspecției Judiciare cu privire la declarațiile pe care le-a făcut la adresa Gabrielei Firea.
„Deocamdată e punctul de vedere al Inspecției Judiciare, n-am niciun dubiu că va fi validat de CSM, dar justiția să se obșinuiască că e subiect de dezbatere. A utiliza IJ ca pe o măciucă, oricine dschide gura și rostește cuvântul justiției, imediat o taxare din partea CSM, nu arată decât că oamenii din justiție se simt slabi. Am avut o calitate care nu mi-a permis să o fac, dar acum sunt un om liber, mă simt la fel de liber ca orice cetățean, jurnalist să vorbească despre justiție. Aș fi vrut să provoc o discuție profundă. Ceea ce încearcă a ni se arăta, o justiție perfectă, lipsită de orice constrângere, nu e adevărat. Justiția trebuie perfecționată. Nu cred că e în regulă”, a mai spus Băsescu.
Fostul președinte a mai menționat că omul este „ca o gâză” în raport cu justiția și instituțiile statului.
„Aș vrea să mai spun un lucru în care cred mult: în raport cu omul, cu individul, că e deputat, că e cetățean, fost ministru, indiferent cine e, instituțiile statului sunt extrem de puternice, omul e o gâză în fața instituțiilor statului, singura pavăză e constituția și drepturile omului.Deci, asta e singura pavăză și așa cum au trebuit 10 ani să conștietizăm cât e de important să avem o justiție independentă, cred că am ajuns la stadiul în care trebuie să îi conștientizăm pe români cât de important e să li se respecte drepturile în raport cu justiția, și cu instituțiile statului, sănătatea și așa mai departe”, a declarat Băsescu.
Totodată, Traian Băsescu a mai precizat că instituțiile statului și justiția nu sunt perfecte și că este dispus să ofere cei zece ani de experiență pe care îi are pentru a ajuta la perfecționarea acestora.
„Vă dau un exemplu: avem educație gratuită, dar s-a uitat cineva la calitatea în care statul exercită acest drept? Sunt lucruri pe care cred că avem dreptul să le discutăm iar eu sunt capabil să pun la dispoziție experiența mea de 10 ani fie ca vorbim de justiție, structuri de securitate națională și vă spun clar: nu sunt perfecte, și trebuie să continue să evolueze. Dacă instituțiile își imaginează că pot să afișeze o perdea care să arată că sunt perfecte (..) nu e așa.Procurorii nu arestează, ci judecătorii. Problema e care sunt raporturile între judecători și procurori. Cum aplici noul Cod Penal? Cu toată brutalitatea sau cu discernământ? Dacă a falsificat probe sau a ucis, dacă e într-o bandă de asta de crimă IT, într-o bandă de crimă organizată, sigur, trebuie să îl arestezi. Dar cu unu care e acuzat de fapte de corupție de acum ani de zile pentru ce îl mai ții arestat? Aflasem și mi se pare deranjant ca niște procurori, mă iau și eu după declarații unor oameni propuși pentru arestare preventive, date în fața judecătorului, domne mi s-a spus că mă arestaează dar dacă spun ceva despre Băsescu, eu cred că la asta ar trebui imediat să se sesizeze CSM. Dacă vreun procuror vrea să știe ceva, mă duc eu și îi spune din ceea ce pot să îi spun din mandatul meu, nu să îl întrebe pe unul care e suspectat de fraude. Sunt unii care caută scalpuri să pună la cingătoare. Nu cred că pe fond acesta este sistemul. Kovesi nu face anchete, doar aprobă”, a mai spus Băsescu.