Traian Băsescu, îngrijorat de situația din Ucraina: Ianukovici să nu folosească Armata în reprimarea protestelor din stradă

Publicat: 20 02. 2014, 15:17
Foto: presidency.ro

Președintele Traian Băsescu își reafirmă profunda îngrijorare față de degradarea continuă a situației din Ucraina.

Traian Băsescu spune că „situația actuală poate degenera într-un conflict de proporții cu consecințe greu de anticipat pentru poporul ucrainean și pentru securitatea regională la granița NATO și UE. România condamnă folosirea disproporționată a forței împotriva populației și respinge utilizarea violenței pentru atingerea obiectivelor politice”, informează Administrația Prezidențială.

„Traian Băsescu, reia apelul la adresa preşedintelui Ucrainei, domnul Viktor Ianukovici, de a nu folosi Armata în reprimarea protestelor din stradă, iar forţele de poliţie să nu recurgă la utilizarea disproporționată a forţei împotriva manifestanţilor.  Traian Băsescu face apel, de asemenea, la liderii Opoziţiei democratice, domnul Vitali Klitschko, domnul Arseniy Yatsenyuk și domnul Oleg Tyahnybok, să se delimiteze de elementele radicale violente şi să nu se asocieze unor acte provocatoare la adresa forțelor de ordine”, se mai arată în comunicat.

Șeful statului mai face apel la încetarea violenţei din stradă şi la angajarea dialogului dintre Putere şi Opoziţie pentru soluţionarea situaţiei din Ucraina în interesul poporului ucrainean, pentru menţinerea statalităţii, a suveranităţii naţionale, independenţei şi integrităţii teritoriale a ţării.

Acesta nu consideră oportună aplicarea de sancţiuni cu efecte economice asupra Ucrainei, dar apreciază necesare sancţiuni severe la adresa persoanelor responsabile de utilizarea excesivă a forţei.

„Analizând evoluțiile din ultimele 48 de ore, domnul preşedinte Traian Băsescu consideră că singura soluţie de revenire la un parcurs democratic al Ucrainei este satisfacerea integrală a revendicărilor Opoziţiei şi organizarea de alegeri anticipate la toate nivelurile”, încheie comunicatul.