Traian Băsescu îndeamnă Europa să se alinieze poziției SUA: „Iranul nu este un partener al UE, este un dușman de nereconciliat cu el și trebuie tratat ca atare”

Traian Băsescu îndeamnă Europa să se alinieze poziției SUA: „Iranul nu este un partener al UE, este un dușman de nereconciliat cu el și trebuie tratat ca atare”
Foto: hepta.ro

Iranul nu este un partener al Uniunii Europene, este un dușman de nereconciliat cu el și trebuie tratat ca atare, a subliniat Traian Băsescu, fost președinte al României și unul dintre cei mai experimentați politicieni români în materie de politică externă.

În timpul jurnalului de sâmbătă dimineață de la Digi24, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a menționat că a atras atenția și Înaltului Reprezentat al Uninunii Eurpene pentru Afaceri Externe și Poltică de Securitate, Josep Borrell, în cadrul ultimei sesiuni plenare a Parlamentului European din luna decembrie, când s-a dezbătut ”reprimarea violentă a recentelor proteste în Iran”, primind un răspuns „nefericit”, scrie caleaeuropeana.ro.

„La ultima luare de poziție am atenționat asupra faptului că Europa se desparte în mod radical de SUA în problema Iranului, ceea ce este o mare greșeală. Am arătat în interverție că Iranul se află și este unul dintre catalizatorii războiului civil din Yemen, a situației din Siria și Liban, răspunsul lui a fost unul nefericit, a spus ca are încredere în Iran, ceea ce se infirmă, ce s-a întamplat săptămâna trecută arată că nu poți să ai încredere și că europeniii se amăgesc cu acordul nuclear, având impresia că în baza acestui acord, Iranul va fi un partener al Uniunii Europene, nu este un partener, este un dușman de nereconciliat cu el și trebuie tratat ca atare, să ne alăturăm punctului de vedere american din acest punct de vedere.

(…) Noi, Uniunea Europeană, avem obligația să protestăm și să acționăm.Trebuie să recunosc și să recunoaștem că Uniunea Europeană, în relația cu Iranul, a devenit prizoniera tratatului nuclear. Acesta este adevărul, dar și motivul pentru care ne facem că nu vedem că, în ambițiile sale de a fi o putere regională”, a spus Traian Băsescu, vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)