Traian Băsescu, în cursa pentru șefia Mișcării Populare: Tot ce a fost de experimentat în politică, am experimentat. Nu mai am ce să ajung. Nu am făcut compromisuri pe sub masă cu nimeni (VIDEO)

Traian Băsescu, în cursa pentru șefia Mișcării Populare: Tot ce a fost de experimentat în politică, am experimentat. Nu mai am ce să ajung. Nu am făcut compromisuri pe sub masă cu nimeni (VIDEO)
Foto: Captură video

Traian Băsescu a vorbit sâmbătă la Congresul PMP, în fața membrilor formațiunii, despre viitorul său în politică.

„Este un Congres în care se va naște mișcarea populară. E o formațiune politică destinată românilor. Vă mărturisesc că am avut multe ezitări înainte de a decide să mai conduc o moțiune pentru președinția unui partid. Am luat decizia să o fac, deși nu mai am de experimentat nimic în politică. Tot ce a fost de experimentat, am experimentat. Categoric, nu sunt un om care să se lase îngropat de modestie. Niciodată nu am să accep ideea pe care unii vor să o sădească în populație, că în cei zece ani de mandat nu s-a întâmplat nimic. S-au întâmplat foarte multe lucruri. Cine ar îndrăzni să compare cinstit România din 2014 cu cea din 2004 ar constata o distanță uriașă parcursă, în primul rând, de poporul român. Când e bine condus, poate fi extrem de performant, determinat, inteligent”, a precizat fostul șef al statului.

Traian Băsescu a vorbit despre instituțiile statului care „sunt departe de a fi la înălțimea poporului român” și a recunoscut că acesta este un deficit al celor zece ani de mandat.

„Instituțiile încă sunt mult sub aspirații, determinare, capacitatea poporului român european. Instituțiile trebuie să ajungă la nivelul poporului. E adevărat că nu e ușor”, a adăugat politicianul.

„E păcat să plec cu experiența cumulată în cele mai înalte funcții ale statului român fără să o împărtășesc, să o dau unora care vin după mine. Atunci când am decis să conduc această moțiune a fost una luată după multe zile de discuții și cu cei care conduceau PMP, dar și cu soția, și cu fiicele. Mi-a fost foarte greu să le conving, dar am reușit”, a glumit fostul președinte.

„Pentru prima dată în România, în fruntea unei moțiuni se așează un om care nu mai vrea nimic pentru el. Eu nu mai am ce să ajung, dar vreau să conducem acest partid pentru continuare a ceea ce a rămas nefăcut după zece ani petrecuți la Cotroceni”, a explicat Traian Băsescu.

„Spuneam la încheierea mandatului că am îngenuncheat sistemul, dar nu l-am înfrânt definitiv. Am o datorie de onoare să rămân alături de un partid până când vechile structuri nu vor mai influența viața economic, social, politic și mai ales deciziile politice. Nu întâmplător am avut parte de două suspendări. Am reușit dintr-un singur motiv. Nu am făcut compromisuri pe sub masă cu nimeni. Orice compromis făcut a fost public”, a declarat fostul șef al României la Sala Palatului.

Despre moțiunea propusă, fostul președinte a precizat că „am hotărât ca moțiunea pe care v-o propun să se numească pentru că oricine ar citi-o ar spune așa . Ne-am obișnuit să ne autoflagelăm, să ne considerăm inferiori, să avem complexe, în condițiile în care românii nu sunt cu nimic mai prejos decât nemții, francezii, belgienii, olandezii. Acest lucru trebuie să îl spunem tuturor. Trebuie ca românii să redevină mândri de ei, să nu ne mai fie rușine să vorbim de patriotism. A fi patriot înseamnă a-ți apăra țara în orice condiții. Atunci când știi că trebuie să îți aperi țara o faci cu tot sufletul și forța ta”.

#DIRECT_ONE_cea6cg#

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
07:18 - Un tânăr a intrat cu un cuțit într-o primărie din Argeș. A devenit violent
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)