Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, la postul public de radio, că aducerea lui Omar Hayssam în România nu este posibilă din cauza blocării la Comisia de politică externă din Senat a acordului de extrădare cu Siria, Comisie condusă de senatorul PSD, Titus Corlăţean. Social-democratul a negat, însă, acuzaţiile şefului statului, despre care susţine că sunt „minciuni şi manipulări”.
„A fost unul din obiectivele pe care le-am dat instituţiilor în cadrul CSAT: recuperarea acestor domni care au făcut boacăne pe aici şi au plecat prin străinătate. A venit Naor înapoi, cel implicat în traficul cu armament, a venit Necolaiciuc, cu calea ferată, a venit Popa din Indonezia şi dacă mai avem unul condamnat şi pe care nu reuşim să-l aducem în ţară este Omar Hayssam”, a spus Băsescu, la RRA.
„Siria are în legislaţia ei imposibilitatea de a extrăda un cetăţean sirian. Omar Hayssam are dublă ceăţenie – cetăţenie siriană şi este şi cetăţean român. V-aş aduce aminte că circula cu preşedinţii României, cu unul din preşedinţii României, era pe listele de candidaţi ai unui partid aflat acum în opoziţie. Deci, am parafat acordul de extrădare care să facă o excepţie – dacă are şi cetăţenia altui stat, nu neapărat română, să poată fi extrădat şi către statul de a doua cetăţenie”, a continuat şeful statului.
Băsescu: Din câte ştim, Hayssam e încă închis în Siria
„Din păcate, la Comisia de politică externă din Senat, domnul Titus Corlăţean consideră că situaţia politică din Siria nu face fezabilă avizarea acestui acord. Sigur, pot să înţeleg în toate felurile explicaţia pe care o dă pentru blocarea acestui acord, dar nu pot să nu observ că, fiind interese extraordinar de mari ale celor care guvernau când domnul Omar Hayssam mergea cu avionul cu preşedintele ţării, se pare că este un blocaj politic. Şi asta e mai rea decât corupţia lui Sorin Apostu de la Cluj”, a mai explicat Traian Băsescu.
Corlăţean: Băsescu are o problemă în curtea proprie
În urma afirmațiilor făcute de președintele Traian Băsescu, președintele comisiei pentru politică externă, Titus Corlățean, a ținut să facă o serie declarații de presă pentru a explica situația. Corlățean a explicat faptul că mai multe proceduri de ratificare a unor acorduri cu Siria au fost înghețate până în septembrie 2011.
“Comisia pentru politică externă, în ansamblul său – Putere şi Opoziţie – a decis să propună îngheţarea, pentru o anumită perioadă de timp, până în cursul lunii septembrie a.c., îngheţarea procedurilor de ratificare. Explicaţia şi argumentaţia au fost destul de clare: nu am considerat oportună ratificarea acestor acorduri în clipa de faţă şi nu am dorit să supunem România interpretării că a încălcat poziţia exprimată de UE şi comunitatea internaţională democratică în ansamblul său (…) o poziţie internaţională democratică, care condamndă, în termeni foarte fermi, crimele la care recurge actualul regim de la Damasc, violenţele împotriva propriei populaţii”, a explicat Corlăţean, precizând că respinge “minciunile și manipulările la care recurge președintele Traian Băsescu”.
În sprijinul poziției sale, Corlățean a adus în fața presei două scrisori trimise în septembrie premierului Emil Boc și ministrului de Externe Teodor Baconschi prin care se semnala situația ratificărilor cu argumentele respective. De asemenea, se solicita poziția oficială a Guvernului.
În cazul în care Guvernul considera oportune ratificările, comisia ar fi fost de asemena dispusă a urma această decizie.
“Dacă Guvernul înțelege să-și asume responsabilitatea și riscul de a încălca opoziția internațională, poziția Uniunii Europene și regimul de sancțiuni impus de comunitatea internaținală, atunci Comisia pentru politică externă este disponibilă să identifice o soluție de reluare a procedurii de ratificare, în sensul finalizării acestei proceduri”, a spus Corlăţean.
“Dacă domnul Băsescu are o problemă, o are în curtea proprie. Ar trebui să-și întrebe primul ministru și ministrul Afacerilor Externe de ce nu sprijină procedura de ratificare a acestor acorduri”, a mai spus Titus Corlăţean, amintind că “România nu poate să încalce poziția Uniunii Europene și regimul de sancțiuni”.