Analistul de securitate și apărare Gabriel Elefteriu este de părere că fostul șef al statului Traian Băsescu este cel mai abil politcian român de după 1989 și “poate dintotdeauna”.
Elefteriu explică cum Traian Băsescu a rezistat în fruntea României timpd e 10 ani, pe o scenă politică precum un butoi cu pulbere.
Potrivit analistului, fostul președinte nu numai că “și-a tăiat calea prin oponenți, asupraviețuit unora dintre cele mai feroce coaliții asamblate vreodată împotriva unui politciian”, acum revine în politică, iar cu experiența sa “ce urmează va fi floare la ureche. Sau pe aproape”.
Poziția pe care fostul președinte o are vis a vis de imigranți, războiul din Siria și unirea cu Republica Moldova îi vor adduce acestuia un plus de popularitate în lupta sa de “revenire”.
„Aici este unde experienţa sa a brief-ului de politică externă, bună sau rea, striveşte palmaresul oricărui adversar – în special actualul preşedinte – şi-i poate aduce lui Băsescu un capital politic imens.
Traian Băsescu are o capacitate unică, aproape magică, de a se „reseta” electoral: parţial din cauza memoriei foarte scurte a publicului, parţial din cauza standardelor publice în continuă cădere (care relativizează şi cele mai insolente derapaje), dar mai ales – şi spre disperarea adversarilor săi – datorită propriei sale carisme şi atracţii, care scapă definiţiilor şi analizelor. Omul este un fenomen, pe care doar o condamnare definitivă şi un timp petrecut în spatele gratiilor îl poate opri” , scrie analistul într-un articol pentru Adevărul.
Dar cel mai important atu al lui Traian Băescu este calitatea de lider.
“Băsescu are acea calitate care lipseşte complet din restul politicii româneşti: este un lider. Dacă tot vrea să se reîntoarcă în marea politică, poate a venit timpul să se gândească mai profund la o viziune reală şi o strategie inteligentă pe care să le propună românilor, şi care într-adevăr să dea substanţă unei cariere politice de succes, dar bazată până acum pe circ şi şmecherii ieftine. De data asta e mai important nu dacă va reveni, ci cum”, conchide Analistul de securitate și apărare Gabriel Elefteriu.