Traian Băsescu: Este responsabilitatea ministrului Justiției pe cine propune pentru DNA, Parchetul General și DIICOT

Traian Băsescu: Este responsabilitatea ministrului Justiției pe cine propune pentru DNA, Parchetul General și DIICOT

Președintele Traian Băsescu a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că este responsabilitatea ministrului Justiției pe cine propune la șefia DNA, Parchetului General și DIICOT, precizând că acest lucru este stabilit prin Legea 303/2004, articolul 54.

Pentru a nu avea dubii cu privire la legislaie, o sa dau citire articolului care stabilete procesul și procedura: Legea 303/2004, art 54. Procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ, prim adjunctul și adjunctul lui, procurorul general al DNA și adjuncții lui, procurorii șefi de secție precum și procurorul șef al DIICOT și adjuncții lui sunt numiți de președintele României, la propunerea ministrului Justiției, cu avizul CSM, dintre procurorii cu o vechime minimă de 10 ani în funcția de judecator sau procuror, pe o perioada de trei ani. Sunt 24 de funcții la Parchetul General, la DIICOT, la DNA, șefi de direcție, adjuncți, șefi de secție.Cele 24 de funcții se numesc conform legii la propunerea ministrului Justiției, cu aviz CSM și decizie a președintelui”, a precizat șeful statului.

Acesta a fost articolul în baza căruia împreună cu premierul am stabilit urmarea acestei proceduri fără nicio abatere de la ea” a adăugat Traian Băsescu.

Totodată, președintele Româniai a subliniat faptul că responsabilitatea propunerilor pentru DNA, Parchet și DIICOT nu este a partidelor politice, ci îi revine exclusiv ministrului Justiției.

Este responsabilitatea ministrului Justiției pe cine propune și nu o responsabilitate a societății civile, nici a partidelor politice, nici a procurorilor. Nu procurorii decid nominalizările.Singurele restricții sunt vechime zece ani ca procuror sau judecator și perioada mandatului trei ani. Nu spune că la DIICOT se pot numi doar de DIICOT, la DNA doar de la DNA„, a afirmat Traian Băsescu.

De asemnea, șeful statului a precizat că relația dintre el și premierul Victor Ponta se bazează exclusiv pe respectarea legii statului român.

Esențial în relația mea cu premierul a fost să respectam întrutotul legea statului roman, pentru a nu se crea condițiii de interpretare„, a conchis președintele Băsescu.

Traian Băsescu: Este responsabilitatea ministrului Justiției pe cine propune pentru DNA, Parchetul General și DIICOT

Embed:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`