Fostul președinte Traian Băsescu a adus joi într-o intevenție telefonică în cadrul emisiunii ”Talk B1” o serie de lămuriri cu privire la postarea făcută anterior pe Facebook, legată de afirmațiile făcute de premier în contextul scandalului Codului sivic.
Fostul președinte consideră că aceste afirmații au fost lansate din dorința de a arunca responsabilitatea asupra lui Klaus Iohannis, punând ”în cârca altora efectele corupției din guvernarea Năstase”.
”Dorința de a arunca peste gardul Controceniului o problemă care, în niciun caz, nu este a lui Iohnannis. Dacă Iohannis a greșit cu ceva e că nu a dat o explicație publică de ce a întors legea. Rădăcinie firmei austriece în România sunt în 2003. La guvernarea Năstase a fost o practică, pădurile, date pe zece ani unei firme austriece, petrolul, dat pe zece ani și nu s-a mai făcut rediscutarea redevenței. Oamenii aceștia încearcă acum să pună în cârca altora efectele corupției din guvernarea Năstase. Încearcă să pună în spatele unor nou-veniți la putere responsabilitatea pentru ce au făcut în mandatul lui Năstase”, a declarat Băsescu.
”În timpul madatului meu a fost bătălia gaterelor ilegale. SRI a dat informații continuu guvernului și președinției legat de faptul că se fac exploatări ilegale. Aici nu discutam de exploatări ilegale, ci de faptul că se fac exploatări abuzive cu acoperire legală. Urmărind dezbatarea publică eu cred că se urmărește o schmbarea a legii, o îmbunătăție a punerii sub control a ce se întâmplă cu pădurile. Trebuia îmbunătațit mai demult Codul silvic, sunt convins că și acest Cod silvic lasă loc de îmbunătățiri. Eu aș limita la 30% cifra de afaceri pe afacerile cu lemn, pentru a pune sub control tăierile”, a mai spus fostul președinte.
Referitor la faptul că Victor Ponta ar fi primit date de la serviciile de informații în legătură cu intervenții facute la președintele Iohannis, Băsescu susține că aceste informații sunt ridicole.
„E puțin ridicol. Dacă serviciile de informații ar fi avut aceste informații, cu siguranță erau pe masa președintelui, mai ales că au fost dezbateri publice, proteste, iar la astfel de momente, serviciile de informații reacționează foarte prompt”, spune Băsescu.
În ceea ce privește informațiile pe care premierul le-a avut, Băsescu spune că indiferent de simpatiile politice ale șefilor SRI, „nu am niciun dubiu că cineva ar da astfel de informații premierului, nu președintelui”.
Băsescu subliniază că: „informarea președintelui generează intervenție. Ori publică, eu am utilizat în intervențiile publice informații de la serviciile de informații, ori acea intervenție care e mai eficientă – îl sun pe ministru, îi spun situația și îi cer să-mi dea un răspuns”.
„Lucrul instituțional se petrece, chiar dacă nu se face public”, spune fostul șef al statului.
Traian Băsescu a mai precizat și că în cei zece ani de mandat nu a primit niciodată vreun previz din partea Consiliului Conscurenței cu privire la promulgarea unei legi.
”Nu mi s-a întâmplat în zece ani să primsec de la Consiliul Concurenței un preaviz legat de promulgarea unei legi. Probabil domnul Chrițoiu vrea să se mențină dacă a făcut așa ceva. Consiliul Concurenței nu are o relație instituțională din proprie inițiativă cu președintele. Ar fi interesant dacă poate spune cineva dacă președintele a cerut un punct de vedere”, a explicat Băsescu.
”Știu, din tratatul de la Lisabona că orice stat membru când constată o situație dificilă poate introduce o clauză de salvagardare. Dacă specialiștii au ajuns la concluzia ca fondul forestier trebuie protejat de tăieri și se impune o reluarea a ciclului de creare de noi păduri, România trebuie să apeleze la clauza de salvagardare”, a mai sugerat fostul președinte.