Traian Băsescu, despre referendumul din Grecia: Indiferent de rezultat, țara nu va ieși din zona euro. Guvernul unui aventurier trebuie să plece
Indiferent de rezultatul refendumului din Grecia, fostul preşedinte Traian Băsescu este convins că ţara nu va ieşi din zona Euro.
Totuşi, guvernul elen nu va putea scăpa de obligativitatea de a-şi plăti datoriile, crede fostul şef de stat care consideră că premierul aventurier Alexis Tsipras trebuie să-şi dea demisia. Între timp, sunt vehiculate tot felul de scenarii privind soarta Greciei.
Pe de o parte, se poate forma un guvern de uniune națională, alcătuit pe bazele actualei configurații politice din Parlament sau există varianta unor alegeri anticipate.
„Uniunea Europeană va face tot ce se poate pentru a menține Grecia în zona euro. Grecia va trebui să-și plătească datoria într-un program pe care sa-l accepte guvernul, dar guvernul unui aventurier trebuie să plece. Grecia a ajuns aici pentru că politicienii greci au făcut la fel, au cumpărat voturi cu bani împrumutați”, spune Băsescu.
Fostul preşedinte al României a explicat pe înţelesul tuturor ce problemă are de fapt Grecia.
„Gândiți-vă că vă împrumutați un vecin cu 1.000 de lei și vecinul vă spune după un timp . Vine, plânge, are nevoie de bani că n-are să trimită copilul la școală, e bunica bolnavă, îi dai banii după care spune cine te-a pus să mi-i dai. Deci așa ceva nu poate funcționa intr-oc comunitate internațională civilizată”.
Ce se va întâmpla însă cu Grecia după Referendum şi mai ales, cum vor reacţiona partenerii europeni sunt principalele întrebări pe care şi le pun analiştii economici. Se prefigurează mai multe scenarii.
„Dacă ei vor vota da, în acel moment creditorii se vor considera întorși în dialogul cu autoritățile de la Atena. Sigur, discuțiile privind eventuala ieșire din zonă a Greciei vor fi întrerupte și Banca Centrală va fi încurajată să asigure lichiditățile necesare într-un moment complicat pentru sistemul de plăți grec. Dacă votul va fi nu, poziția de negociere a Greciei va fi serios îngreunată”, conchide fostul șef al statului.
O altă posibilitate vizează alegerile anticipate. Dar scrutinul nu va putea fi organizat mai devreme de 30 de zile, iar rezultatul ar fi foarte incert, nefiind exclus ca Syriza să câștige din nou, potrivit Agerpres. În plan economic însă, lucrurile sunt şi mai complicate, dacă ținem cont că Grecia a intrat, practic, în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internațional o tranșă în valoare de 1,6 miliarde de euro.