Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că nimic nu va mai fi la fel după pandemia de coronavirus, iar un motiv ar fi că politicienii au înțeles două lucruri: că după ce au făcut ce au vrut cu natura, acum aceasta nu mai este prieten omului și că un virus nu e o problemă ce trebuie tratată cu lejeritate. Fostul președinte a criticat lipsa unui răspuns coordonat al statelor membre UE la această criză, dar a remarcat faptul că unele dintre ele au redescoperit în timp ce e solidaritatea. Cât despre autoritățile române, europarlamentarul PMP a susținut că acestea au acționat târziu, dar au acționat. La ora publicării acestei știri, pandemia de coronavirus a ucis aproape 172.000 de oameni în toată lumea, 482 în România. Peste 2,4 milioane de persoane au fost diagnosticate cu COVID-19 la nivel mondial, peste 9.200 în țara noastră.
Fostul președinte Traian Băsescu a explicat, pentru B1 TV, de ce, în opinia sa, planeta nu va mai arăta la fel după pandemia de COVID-19.
„Coronavirus e deja un subiect care îmbracă atâtea fațete, încât dacă mi-ați permite aș puncta câteva lucruri. În primul rând, nimic nu va mai fi ca înainte. Nimic! Oamenii politici au înțeles că, după ce au făcut ce au vrut ei cu natura, natura nu mai e un prieten al omului, al locuitorilor planetei, natura reacționează. În al doilea rând, oamenii politici au înțeles din această pandemie lejeritatea cu care au tratat problema unui virus. Vă aduc aminte că se spunea că e un guturai, că e mai ușor decât o răceală, deci imcompetența lor, dar nu doar în România, ci pe întreaga planetă. Cei care au sfătuit guvernele au fost incompetenți. În afară de guvernul german, toți au fost prinși nepregătiți. Deci guvernele prost asistate din punct de vedere al competenței. Vă mai pot spune că, în ianuarie, când în China era deja izolare masivă și o bătălie cumplită cu acest virus, Comisia Europeană a consultat toate statele membre. Toți au spus că sistemele lor de sănătate nu au nicio problemă cu acest virus. Rezultatul l-am văzut acum: zeci de mii de morți în Europa, în grădina acelor lideri care, în ianuarie, au raportat Comisiei Europene că nu au nicio problemă. Au și fost atenționați înainte de declanșarea pandemiei”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV.
Cât despre teoria conform căreia chinezii au lucrat la o armă chimică sau în vreun laborator secret, fostul președinte a susținut: „E imposibi. Chinezii au mult până când vor ajunge să domine oceanele lumii și, implcit, lumea. Nu poți să controlezi lumea până nu ai controlul mărilor și oceanelor. Acum, ei au un portavion și ăla propulsat cu motoare diesel. Nu e adevărat, e o gogoașă povestea cu chienzii care nu știu ce au făcut”.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Eurodeputatul a mai precizat că principala problemă a Uniunii Europene în lupta cu pandemia de coronavirus a fost că fiecare stat membru a acționat de capul lui, în loc să existe un efort coordonat.
„Comisia Europeană a acționat prost, a lăsat să se întâmple dezastrul care s-a întâmplat, o Europă invadată de virus. A fost lăsat să acționeze fiecare de capul lui, a închis frontierele cine cum a vrut, blocând transporturile de materiale sanitar și de hrană, a închis zborurile fiecare când a vrut, creând o harababură în transportul de persoane, fiecare s-a apucat să anunțe interzicerea exportului de medicamente. Aici Germania și România și-au luat-o peste cap ca niște școlari din ăia obraznici și a doua zi s-au răzgândit. România a trebuit s-o ia de două ori peste ceafă, că a zis și de grâu. Nu ai voie să pui restricții la export în interiorul UE. Vela a mințit cu nerușinare cum au rezolvat ei cu rezerva. A luat două peste cap cât e Vela elicopter de nu s-a văzut. A doua zi a dat ordonanță militară de corectare a ordonanței dată din neștiință crasă”, a declarat fostul șef de stat.
Băsescu a remarcat că, totuși, între timp ideea de solidaritate a fost redescoperită și, de exemplu, Germania acum exportă ventilatoare medicale și tratează pacienți COVID-19 ai altor state pe propria cheltuială: „Germania vine și-și face datoria față de Europa, scoțând din dificultate Italia, Franța și Spania. La fel ca în criza din 2008, Germania devine calul de bătaie și plătește tot”.
Cât despre reacția autorităților române, Traian Băsescu a punctat faptul că au întârziat cu vreo trei săptămâni, „dar au făcut”, una dintre cele mai bune decizii fiind separarea pacienților COVID-19 de restul, în unități spitalicești diferite.
Băsescu a precizat că problema nu e că statele UE au cedat prea multă suveranitate Bruxellesului în lupta cu epidemia de COVID-19, ci din contră: „Aici e drama, că n-a cedat suficient. Fiecare a gestionat criza cum l-a dus capul, dezordonat, cu închideri de trafic nejustificate, de erau blocați oamenii la granițe, blocate transporturile de materiale sanitare sau hrană, a fost o nebunie”.
Europarlamentarul a mai susținut că a cerut, printr-un document oficial, o acțiune coordonată la viitoarea pandemie. Întrebat de moderatorul B1 TV Tudor Barbu când ar putea avea loc aceasta, Băsescu a răspuns: „Nu sunt nici Baba Vanga, nici Nostradamus, dar, ca om politic, am obligația să văd viitorul. Aici, nu am dubii, vor fi și alte pandemii. Marea probelmă e că nu le putem impiedica și nu vom ști cum să le combatem, dar dacă suntem bine organizați, putem să le diminuăm efectul”.
Traian Băsescu a ținut și să le transmită un mesaj românilor: „Dacă vă uitați la televizor și vedeți politiceni care dau sfaturi la toată lumea și le știu pe toate, eu vă sfătuiesc să schimbați canalul”.