Traian Băsescu, despre poluarea din București: ”Trebuie luate măsuri radicale”
Traian Băsescu, candiatul PMP la Primăria Capitalei, a declarat, duminică, la Forumul Candidaților 2020, că trebuie luate măsuri radicale în privința poluării din București.
”Pentru reducerea poluării, nu mai sunt, de asemenea, paleative. Aici trebuie luate măsuri radicale. Adică, panourile solare, ne bate soarele 8 luni din 12 și noi nu ne închidem balcoanele cu panouri solare care pot asigura apa caldă timp de 8 luni și atunci nu ne mai plângem că doamna Firea ne-a lăsat fără apă caldă. O altă soluție, introducerea microtermocentralelor în co-generare, microtermocentralelor de mare eficiență energetică. Vă dau un exemplu: încălzim cartierul Aviației și cartierul Tei cu agent termic adus de la 25 de kilometri, de la CET Sud. Soluția este să punem în nordul Capitalei, o termocentrală de 110 mw în co-generare microtermocentralelor de mare eficiență energetică 70-80% randament și cu agentul termic că încălzim Aviației și Tei, iar energia să o furnizăm în sistemul tehnic național. O altă soluție, pentru că cea mai mare poluare din București vine de la încălzire, 58% din poluare este furnizată de CET-uri București, cu cât mai puțin consum de la CET-uri, cu atât mai puțină poluare în București. Și atunci, dincolo de panouri solare puse pe balcoane, pe blocuri, între blocuri, avem varianta termocentralelor în co-generare de mare eficiență una în nord și una în locul CET-ului Titan, o micocentrală de 50 de mw în locul fostului CET Titan, care, de asemeni, poate genera agent termic”, a afirmat Băsescu.
Fostul președinte a mai menționat că în actualele frontiere administrative ale Bucureștiului sunt peste 9.000 de locuitori pe kilometrul pătrat, iar ”această densitate face, practic, imposibilă o regândire a Capitalei din punct de vedere al calității vieții pe termen lung”.
”Tot ce încercăm în interiorul actualelor frontiere administrative ale Bucureștiului nu pot fi decât paleative care nu schimbă consistent repartiția de metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor. Singura soluție reală este Bucureștiul Metropolitan extins până la limitele județului Ilfov și regândirea chiar a repartizării populației pe teritoriul Bucureștiul Metropolitan pentru că în actualele frontiere administrative ale Bucureștiului suntem peste 9.000 de locuitori pe kilometrul pătrat. Această densitate face, practic, imposibilă o regândire a Capitalei din punct de vedere al calității vieții pe termen lung. O dezvoltare durabilă este cu realizarea Bucureștiul Metropolitan în frontierele administrative ale Ilfovului. Am vrut când eram președinte, n-am putut. Trebuie să încerc acum, din nou”, a spus el.