Traian Băsescu, despre alocații: La anul se dublează dublarea dublării. Ce vrei? Atâta minte au, atâta fac! E tactica anilor ’90 – Cumperi voturi din bani publici (VIDEO)

Publicat: 03 06. 2020, 20:51

Traian Băsescu a declarat, într-o intervenție pentru B1 TV, că această competiție a partidelor pentru a majora pensiile și alocațiile, fără să identifice resursele bugetare, e doar o tactică a anilor ’90 de a cumpăra voturi cu bani publici. Europarlamentarul PMP a mai afirmat că, în loc să se dea mai mulți bani copiilor, mai bine s-ar oferi facilități mamelor. Miercuri, Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a adoptat legea care respinge Ordonanța de Urgență a Guvernului, prin care dublarea alocațiilor era amânată până la 1 august 2020. Potrivit unei alte legi, pensiile ar trebui și ele majorate cu 40% de la 1 septembrie. Premierul Ludovic Orban a insistat că pensiile și alocațiile vor crește atât cât va permite bugetul.

Traian Băsescu, despre majorarea pensiilor și alocațiilor: E aceeași teorie din anii 1990 – să cumperi voturi din bani publici

Europarlamentarul PMP Traian Băsescu a declarat, pentru B1 TV, că în loc să fie dublate și iar dublate alocațiile copiilor, mai bine li s-ar da mamelor facilități pentru a-i crește pe cei mici într-un mediu cât mai bun. În opinia fostului președinte, faptul că Parlamentul a votat doi ani la rând dublarea alocațiilor demonstrează că unele partide vor să cumpere voturi cu bani publici. 2020 este un an dublu-electoral, cu locale și parlamentare. Băsescu i-a mai acuzat pe unii politicieni că nu le pasă dacă chiar există bani la buget pentru aceste majorări și vor doar să se laude că „au dat”.

„Este o inversare a politicii pe care România a avut-o până acum. Politica în ceea ce privește copiii a fost una indirectă, dându-se facilități mamelor. Acum au mai inventat o chestiune: ”hai să dăm și mamei și copilului”. Nu merge, iar o politică sănătoasă vizează mama! Ce să facă sugarul cu banii pe care i-a dat Dragnea sau îi dă Orban? Mama trebuie să primească bani suficienți să crească copilul, ea trebuie să aibă facilități de concediu, de recreere, de a sta cu copilul suficient de mult timp.

Ascultați o părere de om mai în vârstă: este esențial ca mama să primească tot sprijinul pentru creșterea copilului, el e un minor în numele căruia tot părinții primesc banii. Mama trebuie să beneficieze de facilități, să aibe și resurse materiale și timpul necesar. Altfel facem o competiție cine face copii mai mulți”, a declarat Traian Băsescu, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Acesta a precizat că dublarea alocațiilor pentru copii doi ani la rând arată că unele partide încearcă să cumpere voturi cu bani publici: „Este evident că sunt într-o competiție a demagogiei, în care nu-i interesează dacă statul are sau n-are bani, totul e să poată spune ”eu am dat” sau ”eu am vrut să dau”. E aceeași teorie din anii 1990 care devine, din păcate, tot mai puternică: să cumperi voturi din bani publici. Asta e tendința și la mărirea pensiilor și la aceste alocații. Repet: trebuie create condiții mamei și nu mărite alocațiile pentru copii, că nu trebuie să intrăm într-o competiție cine face mai mulți copii. Oricum unii o pierd”.

Referitor la afirmația ministrului Finanțelor, Florin Cîțu, care a acuzat PSD de ”terorism economic”, europarlamentarul PMP a afirmat: „Păi și liberalii au practicat terorismul economic. Să-și aducă aminte de vremea marii lor alianțe cu PSD, când erau de a dreptul teroriști economic și când au impus anul trecut, pe nepusă masă și fără resursă financiară determinată, aceeași dublare a alocației pentru copii. Deci vorbim de politicieni de același calibru. La anul se dublează dublarea dublării. Ce vrei? Atâta minte au, atâta fac”.

Traian Băsescu e de părere că, forțați, liberalii vor fi nevoiți să dubleze alocațiile copiilor, pentru că nu vor avea curajul să spună că nu sunt bani la buget. Iar banii îi vor lua din împrumuturi…

„Prea puțini se gândesc la viitorul copiilor. Ăsta nu e gând la viitorul copiilor să le dublezi alocația, ci să faci autostrăzi, să refaci sistemul de irigație a țării, să construiești spații de depozitare pentru legume și fructe, să nu mai stea cu ele la marginea drumului, să nu se mai întrebe toți deștepții de ce marile magazine nu iau produse românești. Nu iau, pentru că nu iau de pe marginea drumului și pentru că nu s-au construit depozite reginale, în care producătorii să depună aceste produse”, a mai afirmat europarlamentarul PMP.

Camera Deputaților a respins, miercuri, OUG a Guvernului PNL privind amânarea dublării alocațiilor

În decembrie 2019, majoritatea din Parlament, controlată de PSD, a votat dublarea alocațiilor pentru copii. Social-democrații au argumentat că alocațiile sunt mici și că, oricum, și PNL, la votul bugetului pe anul precedent, a votat o măsură identică.

Premierul Ludovic Orban a explicat ulterior de ce liberalii au votat argumentat dublarea alocațiilor, iar social-democrații sunt doar niște populiști.

Măsura privind dublarea alocațiilor pentru copii a fost amânată de Guvern până la 1 august, dar, miercuri, Camera Deputaților a respins această Ordonanță de Urgență a Executivului.