Traian Băsescu: „Ciolacu va decide ce trimite ca propuneri de comisar european. Nu cred că va sta să negocieze prea mult cu liberalii, având în vedere nerespectarea cuvântului dat legat de prezidențiale” (VIDEO)

Traian Băsescu: Ciolacu va decide ce trimite ca propuneri de comisar european. Nu cred că va sta să negocieze prea mult cu liberalii, având în vedere nerespectarea cuvântului dat legat de prezidențiale (VIDEO)
Președintele Klaus Iohannis și Marcel Ciolacu, liderul PSD. Foto: Inquam Photos / George Călin

Fostul președinte al României Traian Băsescu a declarat vineri în emisiunea Politica zilei, cu Ioana Constantin că Marcel Ciolacu va fi cel care va decide cine este propunerea României pentru funcția de comisar european, fără să negocieze prea mult cu liberalii:

“Va decide Ciolacu ce trimite ca propuneri. Nu cred că va sta să negocieze prea mult cu liberalii, având în vedere nerespectarea cuvântului dat legat de prezidențiale. Cred că Ciolacu le va întoarce incorectitudinea. Dar Ursula von der Leyen nu va lua în seamă nicio propunere care nu are doi candidați, un bărbat și o femeie, pentru că va vrea să echilibreze Comisia din punctul de vedere al raportului femei-bărbați. Priviți însă arhitectura UE: președinta Parlamentului este femeie, președinta Comisiei este femeie, șefa politicii externe, femeie. A mai rămas doar președintele Consiliului European bărbat. Lucrurile evoluează într-o direcție de susținere a femeilor”.

De asemenea, Traian Băsescu a precizat că România nu are ce să obțină mai mult decât ceea ce a obținut.

“Este un criteriu, criteriul este legat de populație. Ai număr de europarlamentari în funcție de populație și pe urmă funcțiile în interiorul structurilor europene, fie că e Parlament sau de Comisie ține de numărul de europarlamentari pe care îl are fiecare grup parlamentar. Priviți la socialiști, au luat vicepreședinte, Rareș Bogdan a candidat să ia o funcție de vicepreședinte al grupului și nu a luat-o pentru că are mai puțini europarlamentari decât legislatura trecută, nu a reușit să ia nicio comisie Rareș Bogdan pentru România, în schimb au luat socialiștii care au un număr de europarlamentari mai mare. Totul e matematică, în funcție de rezultatul alegerilor și e foarte corect așa”.

Întrebat dacă România putea să negocieze mai bine în schimbul susținerii Ursulei von der Leyen, Traian Băsescu a precizat:

“Nu poți! România sau grupul PPE din România, în speță liberalii și UDMR-ul, grupul PPE prin vot intern a stabilit că Ursula von der Leyen este candidatul nostru. Aici nu te mai duci în stânga în dreapta. Democratic s-a stabilit prin vot că Ursula este candidatul. Eu nu aș fi votat-o că sunt prea în vârstă să mă mai tragă cineva de guler, dar restul grupului a trebuit să o voteze. Mai ales că trebuie să ții cont de faptul că sunt voturi esențiale și tu te singularizezi va veni momentul când tu vei avea nevoie de un vot al grupului și nu îl vei avea”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`