Președintele României, Traian Băsescu, a participat joi la reuniunea Comisiei de monitorizare a progresolor țării în domeniul reformei justiției și lupta împotriva corupției.
La reuniune au participat și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, procurorul general al României, Laura Codruța Kovesi, membri ai Guvernului, dar și reprezentanți la nivel înalt ai instituțiilor cu competențe în îndeplinirea obiectivelor MCV, printre care Înalta Curte de Casație și Justiție, Agenția Națională de Integritate și Consiliul Superior al Magistraturii.
Președintele a declarat că dorește să atenționeze asupra unui lucru „extrem de grav”, și anume „obiceiul” celor care pierd licitații și merg în instanțe pentru a ieși învingători.
„Doresc să vă atenționez asupra unui lucru extreme de grav: obiceul celor care pierd licitații să se ducă în instațe și de pe locul 6, judecătorul să îl scoată câștigător. Marea mea rugăminte este este să nu puneți în aplicare aceste hotărâri. Cine afectează bugetul de stat indică sursa, iar corect ar fi ca magistrații, când dau hotărâri, să ne spună și sursa de finanțare. În mod categoric, modul cum a actionat justiția, și când spun justiție mă refer la întregul sistem, ne-a tinut în afara spațiului Schengen, chiar dacă nedrept”, a declarat președintele, adăugând că judecătorii „poate mâine poimâne vor stabili prin hotărâri judecătorești cine este președintele României”.
Băsescu a precizat că au fost primite deja două atenționări din partea Comisiei Europene, legat de o licitație pentru un tronson de autostradă și de cazul din Giurgiu.
„Am primit o scrisoare de la CE. Au spus: Dacă așa v-a spus justiția, finanțați cu bani de la buget, nu cu fonduri europene. Justiția nu se poate substitui la nesfârșit Exectuvului. În cazul de la Giurgiu, unde corpul de control al MAI constată lipsă de performanță a șefului Inspectoratului Județean de Poliție, îl revocă din funcție, și împotriva raportului, vine jduecătorul și spune să îl pună înapoi în funcție. Și după câteva zile iese la iveală mizeria de la Giurgiu”, a continuat președintele.
Șeful statului a atras atenția cu privire la respectarea echilibrului constituțonal între puterile statului.
„Atenție la echilibrul puterilor în stat: trebuie să existe autocontrolul Justiției: Nu puteți fi de toate: și Executiv, și Legislativ, și Justiție”, a mai spus Băsescu.
O altă nemulțumire a președintelui cu privire la judecători se referă la aglomerarea instanțelor judecătorești, unde multe termene se amână, în loc să fie judecate.
„De câte ori și de câți ani un dosar revine în sedința de judecată a unui judecatător care se plânge că are 100 de dosare la o ședință. Cred că mai mult de jumătate dintre ele au avut cel puțin 10 termene, pentru că ei singuri le amână. În acest moment, practica este să amâni și să nu judeci. Unele procese intarzie 10 ani, veselia e mare. Se batjocorește procedura”, a mai spus Băsescu.
Știre în curs de actualizare.