Traian Băsescu s-a întâlnit luni cu membrii Comisiei de la Veneţia şi i-a asigurat că instituţiile statului funcţionează, deşi guvernul şi majoritatea parlamentară a făcut unele abuzuri.
Oficialii europeni verifică dacă a fost respectat sau nu statul de drept în timpul scandalului legat de referendumul pentru demiterea preşedintelui Băsescu. Delegaţia este alcătuită din trei experţi în drept constituţional din Finlanda, Italia şi Polonia. Prima oprire a reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia a fost la Curtea Constituţională, acolo unde au discutat cu membrii instituției.
„Prima concluzie este că într-un mod sau în altul, instituțiile din România au rezistat crizei economice și au reușit să supraviețuiască și să rămână dincolo de diputa această politică. Este un motiv de satisfacție pentru mine, nu am fost surprins. Dar pe de altă parte, concluzia mea este că în acest moment România are instituții care sunt capabile să reziste presiunii politice și asta a fost o oportunitate să vedem această realitate. Poate că a fost o surpriză pentru mulți oameni, dar România a ajuns la un nivel la care instituțiile pot să supraviețuiască atunci când politicul presează”, a declarat președintele.
Acesta a reamintit membrilor Comisiei modificările pe care actuala majoritate le-a efectuat la începutul lunii iulie, când a fost demarată procedura de suspendare a șefului statului.
„Consider că o parte din instituțiile politice ale României, Guvern, majoritatea din Parlament, au făcut un lanț de abuzuri, spre exemplu, faptul că l-au schimbat pe Avocatul Poporului, pentru că s-a blocat capacitatea Curșii de a analiza ordonanțele și hotărârile Parlamentului. Asftel de acțiuni s-au întâmplat în perioada 3-6 iulie și o parte dintre aceste abuzuri au fost corectate mai târziu de diferite instituții”, a mai spus Băsescu.
Curtea Constituțională a României a sesizat Comisia de la Veneția înainte de anunțarea verdictului de invalidare a referendumului, privind anumite presiune exercitate asupra instituției. (Detalii AICI)