Traian Băsescu: Amenințările Moscovei la adresa României sunt doar de imagine. Aducerea de logistică și echipament militar NATO în estul Europei este necesară pentru a contrabalansa puterea Rusiei (VIDEO)

Traian Băsescu: Amenințările Moscovei la adresa României sunt doar de imagine. Aducerea de logistică și echipament militar NATO în estul Europei este necesară pentru a contrabalansa puterea Rusiei (VIDEO)
Foto: pressalert.ro

Într-o intervenție telefonică la emisiunea „Top B1”, de la postul de televiziune B1 TV, Fostul președinte al României, Traian Băsescu a declarat că Federația Rusă atacă vorbal fostele state din blocul sovietic sau SUA, dar acest lucru se face numai pentru imagine.

„În ceea ce privește amenințările Federației Rusiei, ele au fost permanente. Nu este o noutate faptul că din când în când la Moscova se trez cineva și face o amenințare la adresa fostelor țări din blocul comunist, SUA, etc.
În primul rând, pentru Moscova nu este o noutate. Moscova se face că este surprinsă. Deci intră în jocul de imagine”, a spus Traian Băsescu.

Traian Băsescu, despre amenințările Rusiei la adresa României

#DIRECT_ONE_joqysv#

Acesta a mai declarat și că el a fost cel care a propus într-un summit NATO că aducerea logisticii și echipamentului militar în estul Europei este o idee foarte bună pentru a contrabalansa puterea Moscovei.

„La ultimul Summis Nato din Țara Galilor, din 2014, eu am fost seful de stat care a cerut deplasarea de logistică și echipament militar în Europa de est, pentru a contrabalansa puterea Rusiei. Eu am fost unul dintre șefii de stat care au spus ca NATO trenuie să-și mute forța militară și logistica, în Romania, Bulgaria, Polonia și țările baltice. Este dificil să aduci tancuri, rachete, etc, dar sa aduci militari este ușor. Eu am fost cel care a cerut pre-amplasarea de echipamente militare în Europa de est și România.

Tot eu am susținut și crearea a două comandamente- un comandament de batalion pentru acoperirea nevoilor de comanda NATO pe ter. României, dar și unul de comandament de divizie, desprinzându-ne de comandamentul de la Szczecin, din Polonia, și formând o nouă mare unitate NATO pe flancul sud-estic. Ceea ce s-a si întâmplat. NATO a adoptat în Tara Galilor și aceasta variantă. Prepozitionarea echipamentelor militare face parte din deciziile adoptate la sfarsitulsummitului din Tara Galilor. Pentru noi, nimic nou sub soare, rușii din când în când reacționează. Rușii știau din 2014 că NATO urma să facă acest lucru. Poate nu se astepta la aceasta mutare masivă, dar știau. Din moment ce Rusia are un  „portavion”, cel mai mare existent din lume,  în Marea Neagră -Crimeea- acest lucru trebuie contrabalansat”, a explicat acesta.

Fostul președinte al României a vorbit și despre relațiile dintre România și NATO, și despre cum România apără fruntul de sud est al Europei. De asemenea, acesta a susținut și faptul că România ar trebui să investească în modernizarea armatei.

„România are o relație excelentă. Am văzut și analiza Straford, care face din Polonia și România doi piloni exceptionali pentru Europa. Este o analiză bună, dar cu o remarcă- dacă în următorii 3 ani, România va investi 6,7 miliarde în modernizarea propriei armate, țara noastră va fi numărul 1 și nu Polonia. Tamponul dintre Rusia și România este doar Republica Moldova.

Depozitele de armament și muniție ale Rusiei nu au fost mutate din Transnistria. Polonia are un tampon mai mare, Ucraina, de mai mult de 800 de km. Iar din Transnistria pana la frontiera României sunt 100 și ceva km, iar din Crimeea până la litoralul românesc, sunt vreo 240 de km. În aceasta situatie, daca România va face sacrificiul necesar, sa investeasca in securitate 5,6 miliarde de euro in urmatorii 3 ani, va asigur ca România va devenit numărul unul din punct de vedere al greutatii si responsabilitatii în Europa”, a încheiat acesta.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`