Traian Băsescu: Am promulgat noua lege de accelerare a restituirilor (VIDEO)
Președintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, că a promulgat noua lege de accelerare a restituirilor, deși a primit numeroase solicitări pentru a o respinge.
”Am promulgat și noua lege de accelerare a restituirilor. Ca și pentru procurori, și aici am primit foarte multe solicitări s-o resping. Și această lege e în viziunea unora nenorocirea României și încălcarea statului de drept. Rezist și acestui tip de presiune pentru că am constatat că e nerealistă și nelegitimă și nu ar face decât să întârzie procesele și așa extrem de întârziate în ce privește retrocedările”, a afirmat Traian Băsescu.
Președintele a vorbit și despre punctele forte și cele slabe ale acestei legi.
”Legea are un set de puncte tari și câteva puncte slabe. Prefer s-o promulg decât să o trimit înapoi la Parlament de unde nu știm cum ar mai ieși. Puncte tari: Restituirea în natură. Se consacră justul echilibru între interesul foștilor proprietari și interesul public. Legea își propune să răspundă jurisprudenței CEDO. Prevede implementarea unor măsuri pentru urgentarea termenelor de retrocedare, clare atât pentru solicitanți cât și pentru autoritățile implicate. Autoritățile au un termen în care trebuie să dea soluția”, a precizat acesta.
Mai mult, potrivit lui Băsescu, în caz de despăgubiri, legea oferă o despăgubire integrală.
”În caz de despăgubiri, legea oferă o despăgubire integrală și o reparație parțială în cazul drepturilor litigioase dobândite. (…) Se prevăd sancțiuni pentru administrație dacă nu își îndeplinește obligațiile și sancțiuni disciplinare până la revoarea din funcție. Cred că e echitabil și ceea ce prevede legea legat de evaluarea imobilelor. S-au făcut foarte multe fraude în numele evaluării cu așa numiți evaluatori independenți”, a mai spus președintele.
Cât despre punctele slabe ale legii, Traian Băsescu a spus că încă nu este clară echivalarea terenurilor.
”Puncte slabe: Reglementarea nu e clară la restituirea terenurilor pe un nou amplasament, nu e clar cum se echivalează terenurile. Una e un hectar în Bărăgan, în zona cu cernoziom, și altul e prețul unui hectar în Valea Jiului. Nu se prevede efectul prelungirii termenului de solicitare a cererilor de restituire la nivelul autorităților locale. Aici nu e stabilit un termen, cât se poate prelungi, și e o vulnerabilitate. Nu se prevede în text în cazul plăților despăgubirilor eșalonate o modalitate de indexare a sumelor respective. Putem avea o inflație galopantă și atunci proprietarii vor primi mult mai puțin decât li se cuvine, să sperăm că nu vom fi în această situație. Modalitatea concreta de valorificare a punctelor în numerar nu e prevazută în text”, a susținut acesta.
http://static1.mediadirect.ro/mediaplayer/manager/preloader.swf