#toțiștiau Episodul 2: Cum a mințit Gabriela Firea despre activitatea surorii sale: Nela Vica Andrieș a condus un serviciu din DAS Voluntari, care a făcut 7 anchete în azilele groazei cât timp ea a lucrat acolo

#toțiștiau Episodul 2: Cum a mințit Gabriela Firea despre activitatea surorii sale: Nela Vica Andrieș a condus un serviciu din DAS Voluntari, care a făcut 7 anchete în azilele groazei cât timp ea a lucrat acolo
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Un nou episod a investigației jurnalistice privind cele trei azile din Ilfov arată cum a mințit Gabriela Firea (PSD), ministrul Familiei și al Egalității de Șanse, privind activitatea surorii sale, Nela Vica Andrieș (fostă Vrînceanu), la serviciul care se ocupa chiar de verificarea acestor centre.

„Sora mea NU A CONDUS VREODATĂ un serviciu social care avea atribuții în Voluntari sau Ilfov în cazul bătrânilor, a persoanelor cu dizabilități”, scria Firea într-o postare pe Facebook din 9 iulie.

Lucrurile, însă, stau departe de a fi așa, după cum o demonstrează jurnaliștii Bianca Albu de la Buletin de București, Ovidiu Vanghele de la Centrul de Investigații Media și Răzvan Luțac de la Libertatea.

Surorile Gabriela Firea și Nela Vica Andrieș. Sursa foto: Centrul de Investigații Media

Nela Vica Andrieș a lucrat la DAS Voluntari. Atribuțiile sale acolo

Nela Vica Andrieș a lucrat efectiv la Direcția de Asistență Socială (DAS) a Primăriei Voluntari conduse de cumnatul ei, Florentin Pandele, din aprilie și până în decembrie 2021, când a devenit chiar șefă de serviciu.

În această perioadă de nouă luni, colegii acesteia au făcut șapte controale într-unul dintre centrele din Ilfov investigate acum și de DIICOT.

Jurnaliștii citați nu au putut afla rezultatele controalelor, dar cert e că centrul a continuat să funcționeze deși, în perioada februarie 2020 – martie 2021, acolo au murit cel puțin 21 de oameni.

Informația privind decesele rezultă din „caietul de prezență” lăsat în urmă de patroana centrului, Cristina Dumitra, în timpul mutării intempestive din aprilie 2022, când aceasta și-a luat toți beneficiarii și s-a mutat la cinci minute distanță, pe strada Camil Petrescu 5-7.

Conform unui răspuns oficial obținut de reporterii Libertatea, CIM și BdB de la DAS Voluntari, în perioada în care a lucrat la această instituție, Nela Vica Andrieș a fost mai întâi „inspector principal” la Compartimentul Strategii, Programe, Proiecte, Parteneriate, Relații cu ONG din cadrul Serviciului pentru Protecția Copilului și Tineret din instituție, după care a devenit șefa serviciului Asistență și Protecție Socială.

În prima calitate, prima atribuție a sa, conform fișei postului, era „elaborarea de proiecte, programe, referitoare la restructurarea, organizarea şi dezvoltarea de programe de asistenţă socială destinate copiilor, familiei, persoanelor vârstnice, persoanelor cu dizabilităţi, oricăror alte persoane aflate în stuaţie de risc” (n. red.: sublinierea cu bold ne aparține).
Totodată, sora Gabrielei Firea era responsabilă și de „consilierea și îndrumarea „organismelor private” de asistență

socială, adică fix de centrele private din Voluntari care acum au ajuns să fie investigate de DIICOT.

De asemenea, sora ministrului Firea trebuia să monitorizeze împreună cu serviciile de specialitate din cadrul instituţiei, „serviciile sociale comunitare prestate categoriilor de persoane defavorizate ale oraşului Voluntari, în colaborare cu O.N.G – urile care activează în domeniul social sau direct de către acestea, prin subcontractare de servicii”.

Ancheta jurnalistică mai arată că DAS Voluntari, condusă de Daniela Lazăr, funcționează într-o casă-bloc cu trei etaje de pe câmpul din Voluntari ce aparține lui Iulian Constantinescu, fost consilier al primarului Pandele. Casa e închiriată Direcției pe un preț „cam mare”.

Ce salariu a încasat sora Gabrielei Firea de la DAS Voluntari și când a fost transferată la DGASPC Ilfov

Potrivit răspunsului oficial al DAS, Nela Vica (Vrînceanu) Andrieș a lucrat aici din 2018 în 2023. Asta rămâne în arhive, căci, în fapt, ea a avut raporturile de muncă suspendate între august 2018 și aprilie 2021, dar și „suspendate la cerere” între ianuarie 2022 și februarie 2023.

Practic, imediat ce a câștigat concursul pentru poziția de inspector principal la DAS Voluntari, cumnata primarului și-a suspendat postul, nemuncind acolo deloc aproape doi ani. Prin urmare, din 54 de luni, sora Gabrielei Firea a lucrat opt luni întregi, mai 2021 – decembrie 2021, perioadă în care a câștigat 7.000 lei pe lună, potrivut declarației de avere. Asta înseamnă un total de 56.000 de lei.

În decembrie 2021, Nela Vica Andrieș a ajuns șefa Serviciului de Asistență și Protecție Socială a DAS, dar în ianuarie 2022 și-a suspendat iar contractul de muncă, de data asta la cerere, pentru mai bine de un an.

Vica Andrieș a revenit la serviciu la DAS undeva în februarie 2023, imediat după ce BdB și CIM au publicat articolele despre centrele din Ilfov, dar a stat doar câteva zile. În aceeași lună, conform documentului, ea a fost transferată la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Ilfov.

Jurnaliștii mai precizează că șefa DAS Voluntari a refuzat în mod repetat să le răspundă la întrebări. În cele din urmă, după ore bune de așteptare, ei au primit câteva răspunsuri în scris. Nu la toate întrebările, iar unele dintre explicații prezentau niște erori. De exemplu, sora Gabrielei Firea a fost inspector la asistența socială din subordinea cumnatului ei încă din 2017, dar DAS vorbește de angajarea ei abia în 2018. Declarațiile de avere și interese completate de ea dovedesc clar acest lucru.

Nela Vica Andrieș nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)