Tot mai mulți tineri, diagnosticați cu cancer intestinal. Factorii care declanșează boala și simptomele care ar trebui să-ți dea de gândit

Tot mai mulți tineri, diagnosticați cu cancer intestinal. Factorii care declanșează boala și simptomele care ar trebui să-ți dea de gândit
Sursa foto: Freepik / @stockking

Din păcate, tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu cancer intestinal. Cea mai mare creștere a numărului de cazuri a fost înregistrată în Marea Britanie, potrivit unui studiu.

Printre simptomele observate la persoanele cu cancer intestinal se numără sângerarea rectală, schimbarea obiceiurilor intestinale și durerile abdominale. Acestea sunt cele mai frecvente simptome la pacienții sub 50 de ani comparativ cu cei mai în vârstă. „Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a explicat un medic din străinătate.

Unde a fost înregistrată cea mai mare creștere a numărului de cazuri

De exemplu, în Anglia s-a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de cazuri, mai exact numărul persoanelor bolnave de cancer intestinal a crescut cu 3,6% pe an, informează cercetătorii în revista Lancet Oncology, potrivit Click.

Cercetătorii au precizat că principalii factori care declanșează boala sunt alimentația necorespunzătoare și obezitatea. Consumul de prea multă carne procesată și de prea puține fibre poate crește riscul apariției acestei boli.

Studiul, care a vizat 50 de țări între 2007 și 2017, a constatat că 27 au înregistrat o creștere a cazurilor în rândul persoanelor tinere. Multe erau națiuni mai bogate, dar unele erau țări în curs de dezvoltare, spun cercetătorii de la American Cancer Society.

Ce simptome sunt specifice cancerului intestinal

„Creșterea cancerului colorectal cu debut precoce este un fenomen global”, a spus unul dintre autori, Dr. Hyuna Sung. „Studiile anterioare au arătat această creștere în țările occidentale cu venituri predominant ridicate, dar acum, ea este documentată în diferite economii și regiuni din întreaga lume”.

Oamenii trebuiau să fie conștienți de primele semne și simptome, cum ar fi sângele prezent în fecale. Alte simptome care ar mai putea apărea sunt: o schimbare persistentă a tranzitului intestinal, adică mers la toaleta mai des, cu scaune mai moi, dureri abdominale, disconfort sau balonare.

Cancer Research UK a arătat că ratele la adulții tineri au rămas scăzute, aproximativ unul din 20 de cancere intestinale din Regatul Unit fiind diagnosticat la persoanele sub 50 de ani.

Însă, din cele 44.100 de cazuri noi în fiecare an în Regatul Unit, aproximativ 2.600 au fost în intervalul de vârstă 25-49 de ani.

 „Numărul de cazuri de cancer de intestin cu debut precoce, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, în fiecare an în Regatul Unit, este foarte scăzut, prin urmare este dificil să spunem cu certitudine de ce vedem ratele crescând într-un ritm mai rapid într-un grup decât în altul, a declarat purtătorul de cuvânt Jon Shelton.

Atenție la factorii de risc

Mare atenție la factorii de risc, precum: dieta, obezitatea, alcoolul și fumatul.

„Îmbunătățirile în materie de depistare, ceea ce înseamnă că oamenii sunt diagnosticați la o vârstă mai tânără, ar putea juca, de asemenea, un rol-cheie în creșterea ratelor”, a adăugat Shelton.

Un expert în biostatistică de la Trinity College din Dublin, Dr. David Robert Grimes, a explicat că sunt indicate să se realizeze mai multe cercetări.

„Această constatare este interesantă, dar trebuie să rezistăm impulsului de a sări la concluzii, mai ales cu date contradictorii și complicate”, a spus el.

„În timp ce titlul ar putea părea îngrijorător în mod izolat, ar putea însemna, de asemenea, că screening-ul și detectarea îmbunătățită ne permit să prindem cancerele mai devreme”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`