Toni Greblă (PSD): „Listele electorale ar trebui revizuite de fiecare autoritate locală. Corecturile, posibile într-o săptămână”
În condițiile în care data referendumului se apropie, liderii USL se grăbesc să definitiveze listele cu alegătorii apți să își exprime opțiunea în ceea ce privește demiterea lui Traian Băsescu. Astfel, președintele comisiei juridice din Senat, Toni Greblă (PSD) spune că listele electorale ar trebui revizuite de fiecare autoritate locală în parte, pentru a se elimina persoanele plecate definitiv din țară sau decedate.
„Fiecare autoritate locală poate face aceste corecturi într-o săptămână”, a declarat senatorul pentru Realitatea TV, citat de HotNews.
Poziția acestuia vine la scurt timp după ce Curtea Constituțională a decis marți că Traian Băsescu poate fi suspendat numai dacă prezenţa la vot este de cel puţin jumătate plus unul din numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale.
Premierul Victor Ponta declara, săptămâna trecută, că doreşte ca la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu să se utilizeze rezultatele recensământului din 2011, care scade cu aproape două milioane de locuitori populația României.
„Știți foarte bine, deocamdată pe listele electorale noi figurăm ca în 2001 sau 2002, cu trei milioane de oameni în plus, oameni care nu mai sunt cu adevărat electori. O să încerc să rezolv această problemă pentru ca referendumul, dacă se va organiza, repet, nu doresc să anticipez în niciun fel vreo decizie a Parlamentului, dar dacă se va organiza să se organizeze cât mai repede, să se organizeze absolut corect, pentru ca votul românilor să pună punct acestei crize politice într-un fel sau altul,” a declarat, joi, Ponta, citat de HotNews.
Institutul Național de Statistică a anunțat în repetate rânduri că rezultatele definitive ale recensământului vor fi disponibile în semestrul al II-lea din 2013.
Vezi AICI mai multe detalii despre voturile necesare pentru demiterea lui Traian Băsescu.
Referendumul din 2007
La referendumul din 2007, privind suspendarea lui Traian Băsescu, numărul total al alegătorilor a fost de 18.301.309, din care 8.135.272 (44,45%) s-au prezentat la urne.
Dintre aceştia, 6.059.315 (74,48%) de voturi au fost împotriva suspendării preşedintelui şi 2.013.099 (24,75%) au fost în favoarea suspendării. 62.858 de voturi au fost declarate nule.