Toni Greblă, despre buletinele de vot suplimentare: S-a constatat că în unele localități foarte mici și-au stabilit reședința un număr mare de oameni. Vor fi folosite doar dacă buletinele aferente localității s-au epuizat (VIDEO)

Publicat: 08 06. 2024, 21:00
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a vorbit despre suplimentarea numărului de buletine de vot la alegerile locale, sâmbătă, la Știrile B1 TV prezentate de Alex Vlădescu, și spune că s-a constatat că în unele localități foarte mici și-au stabilit reședința „un număr mare de oameni”.

Toni Greblă (AEP), pe B1 TV, despre buletinele de vot suplimentare

Întrebat despre cele 19.766 de buletine de vot tipărite suplimentar, președintele AEP a spus: „La alegeri locale, tradițional se tipăresc pentru fiecare localitate, comună, oraș, municipiu, atâtea buletine de vot câți cetățeni sunt înscriși în listele electorale permanente, deci care au domiciliul stabil (…) în localitatea respectivă, plus un supliment de 10%”.

„În unele localități foarte mici, localități care au 700-1.000 de votanți, s-a constatat în ultima perioadă, din multe motive, unele țin de mobilitatea populației, altele pot să țină de alte împrejurări, un număr mare, de 200, 300, 400 de oameni care și-au stabilit reședința, adică domiciliul flotant, în localitatea aceea. Eh, în aceste condiții în care 90% din cetățenii de pe liste permanente participă la alegeri, dacă se prezintă și cei care au domiciliul flotant, este posibil să nu ajungă toate buletinele de vot”, a adăugat Toni Greblă.

Toni Greblă: Pentru primar și consiliul local n-ai de unde să redistribui buletine de vot

„Redistribuirea pe secții de votare a fost permisă întotdeauna, dar pentru primar și consiliul local n-ai de unde să redistribui, pentru că pentru fiecare localitate sunt buletine de vot cu primar și consiliul local din acea așezare. Drept urmare, pentru a nu fi în situația în care unele localități, repet, mici, de sub 1.000 de alegători, să rămână în situația să nu aibă buletine de vot pentru alegeri din comuna respectivă, s-a luat decizia de către BEC să se suplimenteze un anume număr. E vorba de câteva zeci, până la 100, 150 de buletine de vot. Repet, numai pentru primar și consiliul local. Ele vor fi folosite numai în situația în care buletinele de vot aferente localității respective s-au epuizat”, a mai spus Toni Greblă.