Toni Greblă, despre acuzațiile de fraudă electorală de la Sectorul 1: „Faptul că un competitor sau altul acuză instituții, persoane reprezintă alegații” / „Le sugerez unor astfel de primari să își revadă atribuțiile pe care le au” (VIDEO)

Publicat: 12 06. 2024, 10:29
Actualizat: 12 06. 2024, 10:30
Foto: Inquam Photos / Eduard Vânătoru

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat într-o intervenție pentru B1 TV, în legătură cu contestațiile candidaților ADU la Sectorul 1 și Sectorul 2 că nu va interveni niciodată în rezolvarea unor probleme punctuale între competitorii politici:

Toni Greblă, despre acuzațiile de fraudă electorală ale lui Clotilde Armand

“În prezent mai sunt de verificat la Biroul Electoral de Sector al Municipiului București 28 de secții de votare, 24 la Sectorul 3, 25 la Sectorul 4 și 2 secții de votare la Sectorul 2. Celelalte 2 sectoare sunt închise, verificate, rezultatul votului este înscris în sistemul electronic, putem să spunem că ele nu mai pot fi verificate decât prin hotărârile unor organisme prevăzute de lege, la eventuale contestații. Faptul că un competitor sau altul acuză instituții, persoane reprezintă alegații pe care nici nu vreau să le comentez sugerez unor astfel de primari să își revadă atribuțiile pe care le au și să fi luat măsurile tehnico-organizatorice pentru ca Birourile Electorale ale Sectoarelor municipiului București să fi fost desfășurate în condiții foarte bune. Mă refer la spațiu, logistică, asigurarea transportului”.

Cât privește plângerea penală depusă de Clotilde Armand, Toni Greblă a spus:

“E un competitor politic pe care eu îl tratez ca pe toți ceilalți competitori politici care au dreptul să facă ce doresc. Eu nu am opinii aici, eu sunt președinte al Autorității. Iau măsuri, soluționez în limita competențelor AEP anumite situații expres prevăzute de lege.

Tradițional atunci când doi competitori politici sunt cu scoruri aproximativ egale sau diferențe foarte mici, întotdeauna am avut contestări, numărări, renumărări, atacuri de toate felurile, deci nu e nimic sub soare. Contestații și renumărarea voturilor au fost câteva sute. Pe dumneavoastră vă interesează o anume contestație din cele peste 100 depuse la diverse birouri din țară.

Legea prevede posibilitatea ca dacă este solicitată de către un competitor politic renumărarea voturilor, dacă există indicii, dovezi că s-au produs erori în numărare sau completarea proceselor verbale sau inavertențe, Biroul Electoral poate să dispună renumărarea voturilor și nicio altă autoritate a statului”.

Toni Greblă a mai spus că sunt puțin peste 100 de secții în care nu s-au înschis cheile, din cele 20.000:

“Sistemul electronic care verifică corectitudinea întocmirii procesului verbal aparține AEP. Sistemul este în așa fel programat încât nu permite validarea unui proces verbal întocmit care nu se închide pe chei”.