Peste 35.000 de români din Basarabia au fost deportați, în noaptea de 5 spre 6 iulie anul 1949, în Siberia. O drama care nu apare în manualele de istorie și nici în muzeele din țară
Eugen Tomac, președintele PMP, consideră că nu s-a făcut suficient astfel încât oamenii să cunoască dramele din perioada stalinistă, în contextul în care, în noaptea de 5 spre 6 iulie, s-au împlinit 70 de ani de la momentul în care peste 35.000 de români din Basarabia au fost deportați spre Siberia.
ȘOC ÎN TELEVIZIUNE! COVE, PRINS ÎN FAPT CU ANDREEA MARIN! E BOMBA ANULUI
„Mai mult de 35.000 de români din Basarabia au fost deportați, in noaptea de 5 spre 6 iulie anul 1949, în Siberia. O drama care nu apare în manualele de istorie din România și nici nu este prezentată în niciun muzeu din țară. Exact acum 70 de ani, in total peste 150.000 de români au fost deportați din teritoriile anexate de URSS in Siberia și Kazahstan, in anii de ocupație, iar averile lor confiscate”, a scris Eugen Tomac, pe pagina sa de Facebook.
ȘOC MONDEN! MONICA GABOR, PRINSĂ ÎN FAPT CU MR. PINK! A FĂCUT-O ȘI CU IRINEL ÎN ROMÂNIA! IMAGINI BOMBĂ (GALERIE FOTO)
Liderul PMP a fost prezent, sâmbătă, la Chișinău. În urma unei invitații lansate de Petru Hadârcă, directorul Teatrului Național „Mihai Eminescu” de peste Prut, el a participat la premiera spectacolului „Dosarele Siberiei”, o piesă ce prezintă scenele cutremurătoare prin care au trecut românii deportați.
ADIO, MIHAI CONSTANTINESCU! ‘A PLECAT TÂRZIU, ÎN NOAPTE’! MARA BĂNICĂ A DAT VESTEA TRISTĂ! ULTIMELE IMAGINI
„Am fost ieri la Chișinău, la invitația domnului Petru Hadarcă, directorul Teatrului Național «Mihai Eminescu», la premiera spectacolului “Dosarele Siberiei”, o piesă ce prezină scene cutremurătoarea prin care au trecut românii deportați.
Timp de peste doua ore, această opera reușește să te ducă departe în timp, printre românii nevinovați care au murit în chinuri inimaginabile, să descoperi mai bine suferința celor care au supraviețuit, să înțelegi ce s-a întâmplat și cel mai important, să nu uiți niciodată această nenorocire.
Felicitări, domnului Petru Hadârcă și întregii sale echipe pentru efortul depus in realizarea acestui spectacol document care merită văzut de milioane de spectatori din întreaga țară. Această piesă nu este doar spectacol, este o stare de spirit pe care merită să o descoperi și să o trăiești pentru că doar așa putem înțelege mai bine crimele comise de Stalin împotriva unor români nevinovați”, adăugat Tomac.
Așadar, demnitarul a explicat că, în opinia sa, nu s-au întreprins suficiente eforturi pentru ca drama prin care au trecut românii basarabeni să fie cunoscută, motiv pentru care este nevoie de demersuri în acest sens.
„Consider că nu s-a făcut suficient pentru a cunoaște aceste drame din perioada stalinistă, e nevoie in continuare de dezbateri, studii, filme, piese de teatru, cercetare și bineînțeles o condamnare continua prin simboluri ce trebuie sa rămână peste veacuri drept mărturie a ceea ce a fost, nu pentru a ne răzbuna, ci pentru a nu uita!”, a conchis Eugen Tomac.