Tomac (PMP): Iohannis n-a reușit să introducă subiectul Schengen pe agenda Consiliului European. E tot mai clar că singura noastră șansă e să ne adresăm Curții de Justiție a Uniunii Europene

Publicat: 15 12. 2022, 09:53
Foto: Eugen Tomac / Facebook

Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a remarcat faptul că subiectul Schengen nu e inclus pe agenda discuțiilor de joi din Consiliul European, deși președintele Klaus Iohannis a spus că va ridica această problemă pe agenda întâlnirii. În opinia lui Tomac, devine tot mai evident că singura șansă a României „pentru a corecta această discriminare” și a fi primită în Schengen este să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Tomac insistă că România ar trebui să se adreseze CJUE în speța Schengen

Într-o postare pe Facebook, liderul PMP a susținut că s-a uitat pe scrisoarea Președintelui Consiliului European, Charles Michel, redactată pe 12 decembrie și adresată liderilor din UE, și pe ordinea de zi a ședinței Consiliului European de joi și a constatat că subiectul Schengen nu apare nicăieri.

„Prin urmare, Președintele Iohannis n-a reușit să schimbe agenda și să introducă, la recomandări ale Consiliului European de astăzi, acceptarea noastră în spațiul Schengen.

În acest moment, devine tot mai evident că singura șansă reală pentru a corecta această discriminare rămâne să reclamăm Consiliul Uniunii Europene la Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Restul sunt doar declarații politice”, a scris Tomac, pe Facebook.

Ce ar însemna un asemenea demers pentru România a explicat, pentru B1 TV, Răzvan Horațiu Radu, fost agent guvernamental la CJUE.

Iohannis nu a reușit să impună subiectul Schengen pe agenda ședinței Consiliului European de joi

„Voi ridica tema Schengen și cred că asta este tema care pe noi toți din această sală ne interesează cel mai mult”, a spus șeful statului miercuri, dar se vede că nu a reușit.

Tot atunci, Iohannis și-a exprimat rezervele că va putea obține o schimbare de atitudine din partea Austriei.

„În realitate, avem două probleme. Cele două probleme sunt, o dată, atitudinea Austriei, care este rezervată, acum a votat «nu», dar recent cancelarul austriac a spus că acest vot înseamnă de fapt o amânare, nu înseamnă un «nu» definitiv. Este o nuanțare a poziției. Acest vot a fost valabil și pentru România, și pentru Bulgaria. Avem, însă, și a doua problemă, care trebuie văzută și tratată. Votul Olandei a fost mixt – pentru România a fost un «da», pentru Bulgaria a fost un jumătate «nu»”, mai afirmase președintele Klaus Iohannis.