Tomac (PMP), despre tezaurul românesc aflat la Moscova: Peste 92 de tone de aur încă sunt în Rusia. Declarația ambasadorului rus pe subiect e profund nediplomatică, obraznică (VIDEO)

Tomac (PMP), despre tezaurul românesc aflat la Moscova: Peste 92 de tone de aur încă sunt în Rusia. Declarația ambasadorului rus pe subiect e profund nediplomatică, obraznică (VIDEO)
Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP. Sursa foto: Eugen Tomac / Facebook

Apar noi declarații despre tezaurul românesc aflat la Moscova. Ambasadorul rus Valeri Kuzmin spune că țara sa n-are de gând să returneze nimic, iar problema tezaurului e „o pisică moartă scoasă de la naftalină”. Doar că apar documente care demonstreaz că întregul demers de evacuare a tezaurului României la Moscova a fost inițiat și orchestrat de guvernul rus. Toate documentele sunt publicate în volumul „Destinul Tezaurului României – Argumente din Arhivele ruse”, tradus și în engleză cu sprijinul BNR.

Despre acest subiect a vorbit și liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, într-o intervenție în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Andreea Moraru.

Tomac: 92 de tone de aur românesc încă sunt în Rusia

„Probabil Ambasada Rusiei e profund deranjată de faptul că românii au acces la documente pe care și-ar fi dorit ca niciodată să nu le vedem, și anume că acest volum pe care l-am prezentat și documentul pe care l-am publicat azi reflectă că întreaga operațiune de evacuare a tezaurului României, a aurului României, în 1916 a fost, de fapt, o inițiativă a guvernului rus. Colonelul Ilie Schipor a fost la Moscova, în ahivele ruse, și a reușit să descopere documente extraordinare care arată limpede că, de fapt, întregul demers de a transporta întregul tezaur al României în perioadă de criză de război a aparținut guvernului rus. Rusia n-a vrut ca România să știe acest lucru.

Acum că știm ce s-a întâmplat și că Rusia, care e moștenitoarea Uniunii Sovietice, nu vrea să restituie o creanță care ne aparține, că a existat atunci o înțelegere bilaterală cu încărcătură de tratat bilateral… Din păcate, cele peste 92 de tone de aur n-au revenit niciodată înapoi României”, a declarat liderul PMP.

Tomac: Europa trebuie să afle despre tezaurul românesc aflat la Moscova

„Interesul nostru e ca acest subiect să fie cunoscut de cât mai multă lume, de opinia publică europeană și mă bucur că BNR a tradus două volume importante, inclusiv acest volum de documente pe care-l vom oferi decidenților europeni. O parte a ajuns deja la Bruxelles

În acest registru trebuie privită inclusiv această reacție profund nediplomatică și nelalocul ei, ca să folosesc niște termeni cât de cât rezonabili, a ambasadorului Kuzmin când face referiri obraznice cu privire la un dosar atât de important”, a mai declarat Eugen Tomac, pentru B1 TV.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`