Liderul PMP, europarlamentarul Eugen Tomac, a declarat duminică, pentru B1 TV, că Republica Moldova este supusă unor presiuni fantastice din partea Rusiei, fără precedent, or România și întreaga Uniune Europeană trebuie să conștientizeze gravitatea situației și să ajute conducerea democratică de la Chișinău. Tomac a punctat apoi că noi avem interese legitime în Republica Moldova și a punctat trebuie să-i ajutăm pe românii de acolo prin toate mijloacele.
„Cred că autoritățile române greșesc grav când ezită să discute despre situația din R Moldova. Românii de acolo trebuie susținuți prin toate mijloacele pentru că inevitabil, mai devreme sau mai târziu, R Moldova se va uni cu România”, a declarat Eugen Tomac, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Gabriela Mihai.
„Lucrurile sunt într-o continuă evoluție în R Moldova. Tot ce susținea președinta Maia Sandu recent într-o declarație de presă, prin care spunea că Rusia pregătește o lovitură de stat, nu trebuie subestimat și minimalizat. Sigur că R Moldova acum, fără niciun fel de discuție, se confruntă cu o tensiune fără precedent.
Rusia joacă extrem de agresiv și pune o presiune constantă asupra guvernului, inclusiv prin instrumentele pe care le are în teren, mă refer la partidele proruse, cel al socialiștilor împreună cu comuniștii și acest partid fantomă, pentru că liderul său e un fugar condamnat pentru furtul miliardului de dolari din băncile din R Moldova, Ilan Șor, cu interdicție în SUA, Marea Britanie și UE.
Toată această tensiune internă, cu presiunea de la Kremlin, pune R Moldova într-o situație imposibilă. De ce? Pentru că R Moldova are o guvernare stabilă, o majoritate de 63 de mandate din 101 și mai are ceva extrem de important: un suport fără precedent din partea UE și SUA. Tocmai acest lucru deranjează Rusia”, a declarat președintele PMP.
Acesta a explicat apoi de ce e în interesul nostru să ajutăm Republica Moldova.
„Trebuie să ne gândim și la un alt aspect care ține de interesul Rusiei față de R Moldova: Putin, după ce a eșuat în procesul de a lichida conducerea legitimă a Ucrainei, sperând că în trei săptămâni va reușit să-și atingă acest obiectiv, iată că s-a trezit cu un război de lungă durată cu sute de mii de vieți pierdute de ambele părți, civili și militari. Și e evident că planul de destabilizare a R Moldova face parte din acest obiectiv al lui Putin de a spune că, totuși, n-a reușit în Ucraina, dar poate reuși în R Moldova.
Cred că e esențial ca decidenții români și, evident, cei europeni să conștientizeze cât de important e ca în aceste luni să susținem necondiționat pe toate palierele R Moldova.
În Moldova avem interese legitime. Pentru că, în primul rând, sunt tot români chiar dacă o parte din ei sunt deznaționalizați din cauza presiunilor sociale. Au o abprdare chiar antieuropeană, dar acest lucru nu trebuie să ne împiedce să luăm decizii curajoase. Cu atât mai mult cu cât peste 50% din cetățenii R Moldova sunt și cetățeni români.
Deci interesele noastre sunt legitime în a susține această guvernare și ca R Moldova să nu devină un teatru în care Rusia încearcă să-și impună prin jocuri mai puțin democratice o nouă guvernare”, a explicat europarlamentarul.
Eugen Tomac a mai susținut că luni va merge la Chișinău, fiind parte dintr-o delegație mai mare de europarlamentari. Ei vor fi primiți inclusiv de președinta Maia Sandu.
„Mâine, o delegație numeroasă de europarlamentari va efectua o vizită care a început de azi, dar eu mă voi alătura de mâine. O delegație din care vor face parte europarlamentari din mai multe state europene, dar și din statele parteneriatului estic – Ucraina, Georgia și Armenia.
E o vizită importantă, vom avea întâlniri cu președinta Maia Sandu, lideri politici de la Chișinău și vom discuta cum poate continua UE să susțină R Moldova. Trebuie să o încurajăm și să fim acolo prezenți de câte ori putem. Aici mă refer și la cetățenii români, trebuie să fim în contact cu românii de acolo de la om la om, de la primar la primar”, a mai declarat Eugen Tomac, pentru B1 TV.