Tomac: Avem o degradare destul de serioasă a democrației în România și tăcerea Comisiei Europene, altădată foarte vocală, e extrem de suspectă și nemulțumitoare (VIDEO)
Europarlamentarul Eugen Tomac, liderul PMP, a criticat lipsa de reacție a Uniunii Europene la derapajele economice și democratice ale coaliției de guvernare PSD-PNL. Tomac spune că tăcerea Comisiei Europene e suspectă, dat fiind că în numeroase alte ocazii a reacționat.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.
Eugen Tomac, critici la adresa oficialilor UE
„Nu știu dacă (derogarea de la regulile UE privind deficitul bugetar) a făcut parte din vreo negociere ascunsă, dar tăcerea aceasta a Comisiei, care de obicei era extrem de vocală când statele nu respectau angajamentele asumate – și avem nenumărate exemple – ridică semne serioase de întrebare. Nu am această confirmare, dar la nivel de discuții pe holuri se vehiculează un asemenea scenariu. Dacă se întâmplă așa, cred că e extrem de grav pentru că UE s-a consolidat ca o instituție care respectă regulile și principiile și mereu când România a avut o problemă în ce privește înțelegerea democrației și statul de drept, UE a intervenit. Și în cazul lui Ponta cu suspendările și în cazuri nenumărate. Acum observăm o tăcere suspectă. N-a avut leadership-ul de la Bruxelles nimic de comentat de liste comasate, deși niciunde în Europa niciodată n-au candidat stânga cu pretinșii dreapta pe aceeași listă.
Observăm și că în această etapă de negocieri netransparente… Deci în toate statele aproape comisarii sunt audiați de Parlamentele naționale, sunt aprobați de Parlamente, la noi e totul pe șest, că așa vrea unul sau altul. Or instituțiile statului nu sunt de decor într-o democrație. La noi totul le în coaliție, de parcă coaliția are banii de acasă, funcțiile de acasă, nu de la cetățeni. Deci avem o degradare destul de serioasă a democrației și tăcerea Comisiei e extrem de suspectă și nemulțumitoare”, a declarat Eugen Tomac.
Deficitul bugetar, estimat la 6,9%. Creșterea economică, revizuită în jos
Amintim că Ministerul de Finanțe a publicat, joi, proiectul de rectificare bugetară, prima în aproape doi ani. Potrivit documentului, deficitul bugetar a fost majorat la 6,94% din PIB, față de cele 5% la care s-a angajat Guvernul la începutul anului.
De asemenea, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a revizuit în scădere, de la 3,4% la 2,8%, prognoza de creştere economică pentru anul acesta.