Toleranță zero pentru șoferii drogați. Alina Gorghiu anunță modificarea legii în contextul deciziei ÎCCJ

Toleranță zero pentru șoferii drogați. Alina Gorghiu anunță modificarea legii în contextul deciziei ÎCCJ
Sursa foto: Facebook - Partidul Național Liberal

Șoferii care vor fi depistați, în trafic, cu droguri în sânge, vor merge la închisoare, indiferent dacă le este sau nu afectată capacitatea de a conduce. Mai mulți deputați au depus un proiect legislativ, în acest sens, în contextul deciziei ÎCCJ privind infracțiunea de conducere sub influența drogurilor.

Deputatul PNL Alina Gorghiu a făcut o serie de precizări cu privire la acest proiect de lege. Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit, prin Decizia 25/2025, că simpla detectare a drogurilor în organism nu este suficientă. Este nevoie de o expertiză care să demonstreze că, din cauza substanțelor pe care le-a ingerat, o persoană nu-și poate exercita capacitate de a conduce.

„Astăzi am depus acest proiect de lege de modificare a articolului 336, alineatul 2, din Codul Penal. Este nevoie să adoptăm această lege cât de repede în contextul menționat, când ÎCCJ a decis că este nevoie de expertize ca să stabilească dacă substanțele psihoactive pe care le găsim în sângele unui șofer îi afectează capacitatea de a conduce”, a declarat Alina Gorghiu în emisiunea Talk B1 Cu Gabriela Mihai.

Potrivit spuselor sale, actul normativ este necesar pentru a evita un val de solicitări de expertize din partea șoferilor depistați sub influența substanțelor psihoactive. Potrivit spuselor sale, o asemenea procedură ar avea drept consecințe amânarea și tergiversarea proceselor aflate pe rolul instanței. În acest sens, a dat ca exemplu cazul Vlad Pascu.

„Am să vă spun că această hotărâre, din punctul meu de vedere și al colegilor coinițiatori, va genera un val de solicitări de expertize ce va duce la amânări și tergiversări, inclusiv în dosare aflate pe rol cu mare impact la opinia publică cum este cazul Pascu și tragedia de la 2 Mai. (…) Am făcut următorul text care limpezește și dă predictibilitate legii: «Conducerea unui vehicul pentru care legea te pune să ai permis de o persoană care are în sânge droguri sau alte substanțe psihoactive se pedepsește cu închisoare de la doi la șapte ani»”, a explicat Alina Gorghiu.

Proiectul a primit acordul procurorilor și medicilor

Alina Gorghiu a mai explicat că odată cu această modificare legislativă vor fi încheiate dezbaterile cu privire la acest subiect. Deputatul PNL susține că, la elaborarea proiectului s-a consultat cu reprezentanți ai procurorilor și ai medicilor.

„Era o dezbatere care trebuia dezlegată de Înalta Curte. Ne-am consultat cu cei din DIICOT, cu cei de la Parchetul General și cu medicii și suntem în măsură să vă comunicăm că această modificare va elimina discuțiile legate de aptitudinea de a influența condusul unui autovehicul, pe care o expertiză ulterioară ar trebui să o evidențieze. Pe scurt, cei care au permis de conducere trebuie să înțeleagă că dacă ai consumat droguri stai acasă. Nu te urca la volan pentru că vei pune în pericol viața altora”, a subliniat deputatul PNL.

Inițiativa parlamentară vine în contextul deciziei Înaltei Curți de Casație și Justiție privind infracțiunea de conducere sub influența drogurilor. Instanța supremă a arătat că pentru a fi reținută ca infracțiune, nu este suficient să fie demonstrată prezența substanțelor psihoactive în organism. Trebuie demonstrat, printr-o expertiză, și că acest lucru îi afectează capacitatea de a conduce.

„În cazul infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive (…), pentru realizarea condiţiei esenţiale ataşată elementului material al laturii obiective, aceea ca inculpatul să se fi aflat sub influenţa unor substanţe psihoactive, este necesar să se constate atât prezenţa în probele biologice a substanţei psihoactive, cât şi aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacităţii de a conduce a autorului faptei”, precizează ÎCCJ.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`