Toate mandatele deputaților și senatorilor aleși la 1 decembrie, validate în Parlamentul României. În total vor fi 465 de parlamentari. Cine a renunțat la mandat

Publicat: 20 12. 2024, 19:22
Actualizat: 20 12. 2024, 19:25
Foto: Facebook @ Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor

Vineri, pe 20 decembrie, noii parlamentari și-au luat în primire mandatele. Toate mandatele deputaților și senatorilor care au fost aleși pe 1 decembrie au fost validate în Parlament.

Câte partide au intrat în Parlament

În total, șapte partide au trecut de pragul de 5%, și anume: PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, POT și UDMR, cărora li se adaugă reprezentanții minorităților naționale.

Cei 465 de parlamentari urmează să depună jurământul sâmbătă, pe 21 decembrie, începând cu ora 9.00, informează Antena 3 CNN.

Cu toate că au fost discuții că membri ai POT riscau să nu intre în Parlament, din cauză că erau suspiciuni că ar fi încălcat legislația electorală, iată că și acestea au fost validate.

Clotilde Armand a renunțat, vineri, la mandatul de senator, după ce a pierdut definitiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie procesul în care a solicitat anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate în care a fost declarată în stare de stare de incompatibilitate.

Și Diana Șoșoacă a renunțat la mandatul de senator și a ales să rămână europarlamentar la Parlamentul European.

Câte mandate de parlamentar a obținut fiecare partid în parte

PSD, AUR și PNL au obținut cele mai multe mandate de parlamentar.

Camera Deputaților:

PSD: 86 mandate

AUR: 64 mandate

PNL: 50 mandate

USR: 40 mandate

SOS: 27 mandate

UDMR: 22 mandate

POT: 23 mandate

Minorități: 19 mandate

Senatul:

PSD: 37 mandate

AUR: 28 mandate

PNL: 22 mandate

USR: 19 mandate

SOS: 11 mandate

UDMR: 10 mandate

POT: 9 mandate