Titus Corlățean: Sper ca raportul Comisiei de la Veneția să nu fie folosit în scop politic în campania electorală
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat, după întâlnirea cu reprezentanții Comisiei de la Veneţia, că speră ca opinia delegației privind situaţia din România să nu fie folosită în campania electorală din această toamnă, informează Mediafax.
„Ministrul Titus Corlăţean a precizat că aşteaptă cu interes Opinia Comisiei de la Veneţia, exprimându-şi speranţa că aceasta va fi una echilibrată şi nu va fi folosită în scop politic în campania electorală din România”, se menţionează într-un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Externe.
Conform comunicatului MAE, ministrul a prezentat succint argumentelor care au fundamentat măsurile recente ale autorităţilor române, accentuând asupra conformităţii acestora cu Constituţia României şi standardele europene.
Corlățean a arătat şi că „toate actele politice au făcut obiectul controlului Curţii Constituţionale, ale cărei decizii au fost respectate de către toţi actorii politici, motiv pentru care orice alegaţie cu privire la pretinsa «lovitură de stat» este total nefondată”.
Ministrul de Externe a reiterat „şi cu această ocazie angajamentul autorităţilor române cu privire la respectarea statului de drept şi a valorilor democratice”, mai scrie în comunicat.
De asemenea, MAE precizează că vizita la Bucureşti a delegaţiei Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia) pregăteşte Opinia solicitată în luna iulie 2012 de către secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, şi de premierul Victor Ponta, cu privire la ordonanţele de urgenţă ale Guvernului pentru modificarea Legii nr. 62/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, respectiv, a Legii nr. 3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului.
Conform comunicatului MAE, discuţiile ministrului Corlăţean cu delegaţia Comisiei de la Veneţia „s-au înscris în contextul mai larg al dialogului convenit recent de ministru şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, cu privire la evoluţiile politice recente din România, fiind totodată, o continuare a foarte bunelor relaţii de cooperare stabilite cu acest organism după 1989”.