Theodor Stolojan: „Sindicatele fac presiuni pentru ca sporurile actuale să fie introduse în salariul de bază” (VIDEO)
Theodor Stolojan a comentat în emisiunea Politica zilei, moderată de Ioana Constantin ultima variantă a proiectului de Ordonanță de Urgență privind tăierea cheltuielilor la stat. Acesta s-a declarat surprins de faptul că principalele măsuri ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024:
„Pentru mine e o surpriză ceea ce spuneți dumneavoastră că se prevede aplicarea acestei ordonanțe abia de la 1 ianuarie. Guvernul are de rezolvat acum problema deficitului de a-l pune cât de cât sub control, de a nu ajunge la acea cifră de 7% anunță de ministrul Finanțelor astăzi. Deci mă așteptam ca această Ordonanță să fie pusă în aplicare la 1 septembrie și nu la 1 ianuarie”.
Theodor Stolojan a precizat că România riscă să cadă din lac în puț dacă Guvernul cedează la presiunile sindicatelor care vor ca sporurile bugetarilor să fie adăugate la salariile de bază și create ulterior noi sporuri în limita a 20% din salariu:
„Noi nu am dscutat încă la nivelul partidului, abia pe 1 septembrie vom avea comunicată o ședință de Birou Politic Național în care tema va fi exact aceste măsuri.
Siguri că sunt măsuri care pot conduce la anumite economii. Există un principiu care este foarte cunoscut în lumea economică. Dacă îți propui să reduci cheltuielile în orice domeniu cu mai mult de 5-8% nu poți să faci acest lucru fără să faci reforme pentru că afectezi pur și simplu funcționalitatea acelor sectoare publice.
Avem probleme serioase de tot cu dezechilibrele din domeniul sectorului public. Se discută despre legea salarizării care este iarăși amânată, se discută despre sporuri. Informațiile mele sunt de fapt că sindicatele fac presiuni pentru ca sporurile actuale să fie introduse în salariul de bază și de aici să se socotească din nou acel plafon de 20% ca plafon maxim în care pot fi introduse sporuri. Întâi mărim cămașa, mărim salariile de bază cu sporurile existente în prezent după care reinventăm sporuri în limita de 20%. Dacă asta este mișcarea atunci cădem din lac în puț”.