The Washington Post: Urmează în România o luptă prelungită post-electorală pentru a forma un nou guvern de coaliție. AUR, partid de extremă dreapta, a intrat în parlament

The Washington Post: Urmează în România o luptă prelungită post-electorală pentru a forma un nou guvern de coaliție. AUR, partid de extremă dreapta, a intrat în parlament

PublicațiaWashington Post dedică o analiză largă alagerilor parlamentare din România, în care precizează căsocial-democrații au reușit o surpriză electorală în fața liberalilor de la guvernare, dar e puțin probail să reușească să preia inițiativa pentru formarea unui nou guvern de coaliție:

“Cu 95% din buletinele de vot numărate luni, Partidul social-democrat (PSD) populist, predispus la corupție și nesăbuit din punct de vedere fiscal a avut aproximativ 30% din voturi, Partidul Național Liberal de centru-dreapta reformist urmează cu aproximativ 5%. Alianța progresistă USR-Plus, care s-a angajat să nu facă parte din niciun guvern condus de social-democrați, a câștigat aproximativ 15% din voturi”, au cris jurnali;tii americani.

Pe de altă parte aceștia remarcă scorup electoral uimitor obținut de AUR, partid care s-a opus restricțiilor impuse în perioada pandemiei:

„Doar alte două partide au trecut pragul de 5% pentru a intra în Parlament: alianța AUR de extremă dreaptă, a cărei opoziție vocală față de restricțiile impuse pe fondul pandemiei de coronavirusu a rezonat cu aproape 9%dintre alegători și partidul UDMR care reprezintă minoritatea maghiară a țării, care a câștigat 6%”.

Potrivit jurnaliștilor americani urmează “o luptă prelungită post-electorală pentru a forma un nou guvern de coaliție”.

Jurnaliștii de la Washington Post amintesc faptul că AUR a fost înființată acum doar un an sub conducerea care militează împotriva căsătoriilor între persoane de același sex și a susținut clericii Bisericii Ortodoxe care au sfidat restricțiile impuse în România pentru a organiza ceremonii religioase.

„Dar s-a descurcat surprinzător de bine în rândul diasporei, după ce a preluat conducerea în Italia și a ajuns pe locul doi în Spania și Franța.

Aproximativ 4 milioane de români care trăiesc în străinătate, în majoritate în Europa de Vest, au votat în mod tradițional pentru partidele orientate spre reformă, care încearcă să alieze România cu mainstream-ul Uniunii Europene, dar pandemia a accentuat credințele conservatoare”, se precizează în analiză.

Jurnaliștii mai precizează că liberalii au controlat guvernul minoritar al României din octombrie 2019, când social-democrații au pierdut un vot de încredere în parlament, după un mandat haotic în care au fost demiși trei prim-miniștri și zeci de miniștri în doar trei ani.

Guvernul social-democrat a atras critici grele din partea UE pentru atacul asupra sistemului judiciar și pentru o cascadă de scandaluri de corupție care implică membri proeminenți. Dar a sfidat sondajele pre-electorale pentru a deveni câștigătorul nominal al votului de duminică cu promisiuni irealizabile de a păstra modelul statului bunăstării al României și după ce guvernul minoritar național liberal a fost criticat puternic pentru gestionarea pandemiei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`