The Telegraph: Spania ar putea ieși din zona euro

Publicat: 28 09. 2012, 15:49
Foto: capital.ro

Cu o economie tot mai deficitară, Spania se confruntă cu probleme economice din ce în ce mai grave. Sistemul bancar nu mai beneficiază de încredere, iar băncile sunt tot mai dependente de tiparnița de bani a BCE, scrie The Telegraph. Pentru recapitalizarea băncilor sale, reprezentanții spanioli spun ca au nevoie de 60 miliarde de euro.  Analiștii sunt însă de altă părere. Aceștia declară că pentru a restabili credibilitatea, Spania are nevoie de 150 miliarde de euro.

Guvernul spaniol a aprobat, joi, noul plan de reduceri bugetare pentru 2013. Sunt cele mai mari reduceri  de cheltuieli bugetare de până acum: 40 de miliarde de euro. Noile măsuri și reforme au ca scop convingerea investitorilor și instituțiilor europene că Spania iși respectă angajamentele privind țintele de deficit.

Este un buget pe timp de criză, dar făcut pentru a scoate țara din criză„, a declarat vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria.

Guvernul spaniol va scoate 3 miliarde de euro din fondul de rezervă al sistemului de pensii pentru a putea asigura plățile și creșterea cu 1% a pensilor din sectorul public.(Detalii AICI) Aceste măsuri  îngroapă și mai mult economia Spaniei, făcând astfel și mai grea reducerea deficitului. Domnul Rajoy este „dead man walking”, scrie cotidianul britanic.

Spania va fi condamnată dacă va renunța la euro, însă va fi condamnată pentru eternitate dacă va rămane cu această moneda, notează The Telegraph.