The Guardian: Cum afectează criza din zona euro reformele liberale din estul Europei
Este evident că nu toate statele europene sunt pregătite să intre în uniunea politică vizată de cele mai puternice țări europene. Există două alternative, ambele sumbre: fie destrămarea UE, fie o Europă cu două viteze, scriu jurnaliștii de la The Guardian.
În ultima vreme s-a văzut că Ungaria și România au implementat unele schimbări în politica internă care nu au convenit Bruxelles-ului. ” Mulți comentatori au asociat acest lucru cu efectele politice ale recesiunii: confruntate cu neîncredere populară, cu populism în crestere și o lupta politică acută.”
Însă nu doar cele două țări se confruntă cu probleme, iar recesiunea și populismul au afectată țări importate precum Italia sau Spania. Bruxelles-ul s-a plâns că statul de drept și controlul constituțional din aceste țări este amenințat, la fel și echilibrele pe care acestea le-au adoptat înainte de intrarea în UE.
”Aceste lucruri au alarmat mulți comentatori, pentru că tranzitia la democrația liberală a fost considerată ireversibila în momentul în care țările din est au aderat la UE” arată jurnaliștii.
Tocmai de aceea, arată sursa citată, relația dintre centru și periferie ar trebui să fie organizată astfel încât sa se restabilească stimulentele pozitive care au împins tranziția în Estul Europei.
”Acele guverne care ezită să-și cedeze suveranitatea spre o uniune politică pot reflecta asupra faptului că un demers autoritarist și de multe ori naționalist al Estului ne poate oferi o imagine a abisului unei Europe care a abandonat ideea europeană” este concluzia celor de la The Guardian.