The Economist: În teorie, Băsescu poate reveni la îndatoririle prezidențiale. În practică, majoritatea parlamentară va îngreuna misiunea lui
Presa străină comentează evenimentele care au avut loc recent în justiţia din România, dar şi situaţia politică din ţara noastră. Publicaţia The Economist scrie că, în ultimele luni, magistraţii români au fost supuşi la presiuni politice şi au cerut ajutor extern. Ziarul aminteşte şi de criza politică de la Bucureşti.
Într-un articol intitulat „Bătălia pentru sistemul judiciar”, jurnaliștii de la The Economist comentează tensiunile care au avut loc recent între magistrații de la București. Totodată, publicația notează că războiul politic din România nu s-a încheiat, deși președintele Traian Băsescu a câștigat o bătălie.
„Este foarte probabil ca războiul politic dintre șeful statului și premierul țării să continue. În teorie, domnul Băsescu poate reveni acum la îndatoririle sale prezidențiale. În practică, majoritatea parlamentară va îngreuna pe cât de mult posibil misiunea președintelui”, scriu jurnaliștii.
The Economist amintește de declarația președintelui Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, care s-a declarat „șocat” de presiunile politice cu care s-au confruntat judecătorii Curții Constituționale în ultimele luni, unii dintre magistrați susținând că au primit amenințări cu moartea și au cerut protecție din partea instituțiilor europene.
Jurnaliștii străini sunt de părere că tensiunile de pe scena politică din România vor crește până la alegerile parlamentare din noiembrie.
„Premierul Victor Ponta, un aliat al președintelui interimar Crin Antonescu, a promis să continue lupta cu Traian Băsescu până când președintele și regimul său vor fi eliminați”, titrează The Economist.
Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii monitorizează îndeaproape criza politică din România.
„Acum este momentul ca liderii României să demonstreze Occidentului că sunt dornici să transforme țara într-o democrație pe deplin funcțională. Evenimentele din ultimele luni însă dau impresia unei țări care regresează în aproape orice fel„, conchide The Economist.