The Economist: Disputa politică din jurul dosarului lui Ponta ar putea să se transforme într-una constituțională
Deși o modificare a Codului Penal l-ar salva pe premierul Victor Ponta de trimiterea în judecată, după ce a fost pus sub urmărire penală de către DNA în dosarul Șova, pentru activitatea de avocat din 2007-2008, disputa politică generată de acest dosar ar putea să se transforme într-una constituțională, scrie joi The Economist.
Publicația financiară britanică face referire la cele 22 de amendamente propuse pentru revizuirea Codului Penal, care dacă vor fi adoptate ar putea îngreuna demersurile judiciare în cazul faptelor de corupție.
Într-unul dintre amendamente se propune ca arestarea preventivă să nu se mai facă pe doar pe baza unor ”suspiciuni rezonabile”, ci numai atunci când există elemente ”dincolo de orice suspiciune rezonabilă”, în timp ce un alt amendament ar modifica definiția ”conflictului de interese”.
Propunerile au iscat un conflict între președinte și premier. Iohannis acuză Partidul Social-Democrat că distruge instituțiile și principiile pentru a salva cariera politică a premierului Ponta, căruia i-a cerut demisia și avertizează că nu va promulga respectivele modificări ale legii.
În replică, Ponta îl acuză pe Iohannis că este în cârdășie cu opoziția, iar președintele Senatului a calificat începerea urmăririi penale împotriva premierului drept o lovitură de stat juridică, notează The Economist, anticipând că acest conflict ar putea deveni unul constituțional dacă se va avansa către adoptarea respectivelor amendamente.
Publicația financiară britanică scrie și despre reacțiile internaționale față de această dispută politico-juridică, făcând o referire și la contextul geopolitic regional.
Astfel, în articol se arată că Statele Unite au încercat să-l convingă pe premierul Ponta că lupta împotriva corupției face parte din demersul de contracarare a influenței Rusiei, iar acum premierul român afirmă că, având în vedere amenințarea Rusiei, trebuie să rămână în fruntea guvernului.
În timp ce liderul grupului popular din Parlamentul European, Manfred Weber, a cerut să nu se creeze impresia că premierul român se află deasupra legii, Comisia Europeană, garantul tratatelor europene, nu s-a pronunțat pe acest subiect.